Ny

Kan man leva utan djupsomn?

Kan man leva utan djupsömn?

Djupsömnen är viktig men visste du att den bevisat faktiskt är essentiell för kroppens återhämtning? Detta gäller bland annat hormonproduktionen, cellreparation, förstärkning av immunförsvaret, hjärnan, minnet och inlärningsförmågan. Utan tillräcklig djupsömn påverkas alltså ditt liv och vardag.

Varför behöver du djupsömn?

Djupsömn. Den djupa sömnen är den som ger oss den bästa återhämtningen. Blodtrycket sänks, hjärtfrekvens och andningsfrekvens minskar, musklerna slappnar av och man sover väldigt tungt.

Hur viktigt är det med djupsömn?

Djupsömnen är därför avgörande för att du ska vakna upp med mer energi och ork. Det är också under djupsömnen som du bearbetar dagens intryck och lagrar information i minnet. Kommer du inte ner tillräckligt mycket i djupsömn, kommer det också att påverka din inlärning, reaktionstid och koncentrationsförmåga negativt.

Vad är ytlig sömn?

När man har lagt sig, släckt lampan och börjar känna sig dåsig sjunker vakenhetsgraden och man somnar. Sömnen är först ytlig och man är lättväckt, ibland kan detta upplevas som att man inte sover alls. Efterhand kommer man in i en djupare fas av sömnen.

Varför ingen djupsömn?

När du blir äldre minskar djupsömnen och du sover ytligare och vaknar lättare Det kan vara så att vi med ökad ålder behöver mindre sömn, men detta är ännu inte klargjort. Kvinnor kan märka förändringen i samband med klimakteriet. Sömnen kan påverkas av svettningar på natten, men också av att sömnen blir ytligare.

Är REM-sömn viktigt?

Under natten blir REM-perioderna allt längre och aktiviteten i hjärnan ökar. Hjärnans nervceller kan faktiskt vara lika aktiva under REM-sömnen som när vi är vakna. Se också – så gör du för att minnas vad du drömt. Särskilt viktiga verkar de sista timmarnas drömsömn vara för oss.

Mer om djupsömnen Detta gäller bland annat hormonproduktionen, cellreparation, förstärkning av immunförsvaret, hjärnan, minnet och inlärningsförmågan. Utan tillräcklig djupsömn påverkas alltså ditt liv och vardag.

Share this post