Blogga

Vad ar normalt blodsocker for pre-diabetes?

Vad är normalt blodsocker för pre-diabetes?

Normalt blodsocker ligger ungefär mellan 4-6 mmol/l (*) fastande, och upp till max 8,7 (7,8) efter måltid. Pre-diabetes kan man ha, om man uppmäter fasteblodsocker mellan 6,1-7,0 eller om blodsockret icke-fastande är 8,7-12,1 (7,8-11,1). Diabetes anses man ha vid två fasteblodsocker >7,0 eller vid icke-fastande >12,2 (>11,1).

Vad är symptomen på diabetes?

Symptomen kan vara hunger, svettningar, huvudvärk, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, oro, De flesta människor med diabetes känner igen tecknen när blodsockret är på väg att sjunka för lågt och hinner själva utan dramatik äta något sött så att sockerhalten stiger.

Kan man ha högt eller lågt blodsocker?

Att ha högt eller lågt blodsocker. I det dagliga livet gäller det att balansera det som höjer och det som sänker blodsockret. Målet är att få en låg och jämn nivå. Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt

Hur sänker man blodsockret?

Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

När man vaknar har blodsockret höjts igen?

När patienten väl vaknar har blodsockret höjts igen utan någon vettig förklaring. Det höga blodsockret är därmed en följd av det tidigare för låga blodsockret. Detta kan diagnosticeras genom att testa blodsockernivån vid två eller tre på natten. Om blodsockret är mycket lågt är diagnosen Somogyieffekten.

Vad är normalt blodsocker under dagen?

Under dagen kommer ett normalt blodsocker att variera mellan 3 och 7 mmol / L. Beroende på vad du äter kan det komma upp till 10 mmol / L. Normalt blodsocker stiger och sjunker under dagen beroende på den mat och dryck som du intar. Normalt blodsocker regleras till normalvärdet med insulin som produceras i bukspottkörteln.

Vad är symtom på för högt blodsocker?

Symtom på för högt blodsocker är: 1 trötthet 2 illamående 3 muntorrhet 4 frekvent urinering 5 törst 6 klåda

Vad är tecken på lågt blodsocker?

Andra tecken på lågt blodsocker kan vara darrningar, huvudvärk, matthet, hjärtklappning och/ eller synrubbningar. Typiska tecken på högt blodsocker kan vara trötthet, överdriven törst, täta urinträngningar, muntorrhet och torrhet i slemhinnor och hud.

Share this post