Allmänning

Nar du kommer hem fran affaren upptacker du att trojan ar trasig trojan du kopte var pa rea Vad gor du Finns det nagon lag som kan hjalpa dig Motivera ditt svar?

När du kommer hem från affären upptäcker du att tröjan är trasig tröjan du köpte var på rea Vad gör du Finns det någon lag som kan hjälpa dig Motivera ditt svar?

Du har alltid rätt att reklamera varan om den är felaktig Om det är fel på varan du har köpt har du alltid rätt att reklamera den, alltså klaga på felet. Det gäller oavsett om du har köpt varan med öppet köp eller bytesrätt eller inte.

Vad gör du när du reklamerar en tröja du köpt?

Är varan felaktig så har du rätt att kräva avhjälpande, omleverans, ersättning för att avhjälpa felet eller häva köpet (22 § kkl). Du får inte åberopa att tröjan är felaktig om du inte reklamerat inom skälig tid. Reklamerar du inom två månader anses det ha skett inom skälig tid (23 § kkl).

Det finns ingen lag som säger att man har rätt till öppet köp eller bytesrätt. Utan det är upp till butiken. Om butiken erbjuder öppet köp eller bytesrätt så har hon rätt att lämna tillbaka eller byta varan med kvittot under en viss tid.

Vad är bytesrätt Quizlet?

Vad innebär bytesrätt? En butik väljer själv om den ska ha bytesrätt och i så fall hur länge. Innebär att du kan lämna tillbaka varan inom utsatt tid och få byta till en annan vara. Du få inte ha använt varan och måste ha kvittot kvar.

Vad man ska tänka på vid inköp av dyrare varor?

Om du ingår ett avtal om köp, och säljaren inte kan leverera varan, har du rätt att köpa varan av någon annan och om varan är dyrare kräva ersättning för mellanskillnaden i pris.

Kan man lämna tillbaka ett par skor?

Köpa ett par skor, gå ut och promenera ett par gånger och sedan lämna tillbaka dem. Det är okej att göra, enligt beslut i Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Hur gamla skor kan man reklamera?

Du har rätt att klaga på, så kallat, ursprungliga fel i tre år efter inköp. Ursprungliga fel är sådant som faller utanför normalt slitage såsom fabrikationsfel, att skorna slits onormalt fort eller andra kvalitetsbrister.

Kan man lämna tillbaka kläder utan prislapp H&M?

Om kvitto på godkänd retur saknas kan du byta till en ny produkt för samma aktuella försäljningspris. Vid reklamation, ta med produkten och originalkvittot till en H&M butik. Återbetalningen sker till samma betalsätt som användes vid onlineköpet.

Vart kan man vända sig om ett företag inte följer konsumenträtten?

Har du en tvist med ett företag, till exempel en reklamation, får du bäst hjälp om du vänder dig till vår upplysningstjänst Hallå konsument eller konsumentvägledningen i din kommun.

Vad menas med bytesrätt?

Öppet köp och bytesrätt innebär att konsumenten kan köpa en vara men sedan ändra sig inom en bestämd tid. Det är upp till dig om du vill erbjuda öppet köp och/eller bytesrätt. Det är många företagare som erbjuder öppet köp och/eller bytesrätt.

Vad ska man tänka på när man handlar varor via nätet eller av privatpersoner ge flera exempel?

Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler

  • Ditt namn, adress och organisationsnummer.
  • Varans/tjänstens huvudsakliga egenskaper.
  • Varans/tjänstens pris (inklusive skatter och avgifter).
  • Leveransvillkor.
  • Betalningsvillkor.
  • Villkor för ångerrätt.
  • Vad lagen säger om reklamationer.

Share this post