Blogga

Vad ar glaskroppsavlossning?

Vad är glaskroppsavlossning?

Glaskroppsavlossning. Glaskroppsavlossning beror på ögats naturliga åldrande och ger sällan några besvär. Det är vanligast hos dig som har fyllt 50 år. Oftast märker du inte av det. Ibland kan det gå hål på näthinnan när glaskroppen lossnar, men det är mycket ovanligt.

Vilka är symptomen på glaskroppsslöjor?

Allra vanligast är det i medelåldern. Det kan också inträffa tidigare om du är närsynt. Vilka är symptomen? När glaskroppen åldras och skrumpnar ihop kan rörliga glaskroppsslöjor ses i synfältet. De upplevs som rörliga svarta fläckar eller prickar som flyter framför ögat och stör synen.

Kan du se blixtar i glaskroppen?

Dessa syns som flugor, streck, maskar eller nät som flyter framför ögat. Du kan även se blixtar om glaskroppen drar i näthinnan. Du kan räkna med att blixtarna minskar efter hand och att du vänjer dig vid grumlingarna. En glaskroppsavlossning är för det mesta helt ofarlig, men om du plötsligt får nya grumlingar i synfältet, eller ser blixtar,

Hur ser glaskroppslöjor ut i synfältet?

När glaskroppen åldras och skrumpnar ihop kan rörliga glaskroppsslöjor ses i synfältet. De upplevs som rörliga svarta fläckar eller prickar som flyter framför ögat och stör synen. Fläckarna ser ut som flugor, maskar, streck eller nät. Det du egentligen ser är skuggan som glaskroppsslöjorna kastar på näthinnan.

Vad är glaskroppsslöjorna?

De upplevs som rörliga svarta fläckar eller prickar som flyter framför ögat och stör synen. Fläckarna ser ut som flugor, maskar, streck eller nät. Det du egentligen ser är skuggan som glaskroppsslöjorna kastar på näthinnan. De syns mest när du tittar mot en klar bakgrund som till exempel blå himmel eller en vägg.

Vad är glaskroppen i ögats näthinna?

Glaskroppen sitter fast i ögats näthinna och består till ca 98-99 procent av vatten. Resten är främst hyaluronsyra och ett nät av lösa kollagentrådar. Det är en genomskinlig geléliknande massa som finns i utrymmet mellan näthinnan och ögats lins. Glaskroppen börjar sjunka ihop när vi blir äldre.

Share this post