Vad innebär Ångestsjukdom?
Om din oro är mycket stark och håller i sig under en längre tid, och det påverkar hur du mår och fungerar i vardagen kan du ha det som kallas ångest. Ångest kan upplevas olika för olika människor. Här är exempel på symtom som du kan få vid ångest: Du kan känna att hjärtat slår hårt eller fortare än vanligt.
Stark rädsla och oro som känns i kroppen kan vara ångest. Ångest är obehagligt, men inte farligt. Du kan få hjälp att hantera ångest om det påverkar dig mycket i livet. Ångest syns oftast inte utanpå.
Vad är skillnaden mellan ångest och ångestsyndrom?
Ett ångestsyndrom Exempel på andra ångestsyndrom är paniksyndrom, fobier och social ångest. Medan många ångestsyndrom handlar om att undvika eller hantera saker eller situationer som ger ångest, innebär GAD att du har en ständig oro och ångest oavsett vilken situation eller vilka omständigheter du befinner dig i.
Är ångest kroniskt?
Leva med GAD – att ta kontroll Att slippa kronisk oro, stress och ångest över småsaker och kunna leva sitt liv som man själv vill – det förtjänar alla. GAD är en långvarig diagnos där du går med en konstant oro i kroppen, och själen, som påverkar hela livet, tillvaron och omgivningen.
Vad orsakar GAD?
Det finns ingen enstaka orsak till GAD, utan både miljö och ärftlighet spelar roll. Kroppslig sjukdom och psykiska påfrestningar kan öka risken för GAD. De psykiska påfrestningarna kan vara långvariga som stress över hög arbetsbelastning eller akuta som misshandel eller övergrepp.
Hur vanligt är GAD?
Tillståndet förekommer även hos barn. Ettårsprevalensen av GAD har beräknats till mellan 1-4 % av befolkningen i olika studier. Livstidsrisken beräknas till ungefär 9 %. Sjukdomen är dubbelt så vanlig hos kvinnor som hos män.
Hur ställer man en ångest diagnos?
Ångest är ett vanligt symtom. Om ångesten orsakar nedsatt funktionsförmåga är det bra att särskilja om ångesten kommer anfallsvis eller är fortlöpande, om den är förknippad med agorafobi (”torgskräck”), i vilka situationer känslan av ångest uppkommer, hur kraftig den är och om den orsakar undvikandebeteende.