Innehållsförteckning
Varför blir man dement?
Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallade kognitiva funktioner som påverkas negativt.
Varför drabbas man av Alzheimer?
Högt blodtryck, diabetes och utbildningsnivå är andra faktorer som påverkar risken. Det finns även rent ärftliga former av sjukdomen, så kallade familjär Alzheimers sjukdom. Forskarna har hittat drygt 200 genmutationer, sjukliga förändringar i arvsanlagen, som kan går i arv och som är en direkt orsak till sjukdomen.
Vilka riskfaktorer finns för att drabbas av demenssjukdom?
Riskfaktorer
- Kön. Fler kvinnor än män drabbas av demens, något som inte bara kan förklaras med att kvinnor generellt sett lever längre (medellivslängden är ca 84 år för kvinnor och 81 år för män).
- Ärftlighet. Alzheimer i släkten.
- Utbildning.
- Andra sjukdomar.
- Ålder.
Vilka drabbas av alzheimer?
Genetiska riskfaktorer för Alzheimers sjukdom Generellt kan man säga att runt 8 procent av alla personer som är 65 år eller äldre är drabbade av en demenssjukdom och för personer över 90 är den siffran runt 50 procent.
Vilka personlighetsdrag kopplas till Alzheimers?
Kvinnor som är oroliga, stresskänsliga och/eller lynniga i medelåldern löper högre risk att senare i livet utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, där 800 kvinnor följts under nära 40 år.
Vad ska man tänka på när man jobbar med dementa?
Ta inte ett ilsket beteende som personligt. Personen är kanske inte nödvändigtvis arg på dig. Var positiv, uppmuntra, tala långsamt och lugnande. Undersök omgivningen och anpassa den för att undvika liknande situationer.