Frågor

Hur man bli teoretisk fysik?

Hur man bli teoretisk fysik?

Det finns många olika utbildningsvägar för dig som satsar på en framtid som fysiker. Några väljer teknisk fysik som är en femårig utbildning inom civilingenjörsprogrammet. Andra en naturvetenskaplig väg, som börjar med en kandidatexamen och därefter oftast fortsätter med master- och doktorsexamen.

Vad kan man göra efter teknisk fysik?

Ungefär 30 % av de som läser teknisk fysik väljer att doktorera, och många jobbar även med forskning och utveckling ute i industrin. Andra jobbar med problemlösning av olika slag, ibland som teknikkonsulter eller IT-konsulter, där man jobbar i projektform med att hitta den bästa lösningen till ett problem.

Vad gör en teoretisk fysiker?

Inom teoretisk fysik använder man matematiska eller datorbaserade modeller för att förstå och beskriva naturen. Som teoretisk fysiker kan du exempelvis arbeta med datorsimuleringar, analyser och beräkningar samt att formulera modeller.

Vad kan man bli av teknik?

Vad kan man bli efter Teknikprogrammet på gymnasiet?

  • 3D-grafiker. Arkeolog. Arkitekt. Banktjänsteman. Bibliotekarie. Bokbindare. Brandingenjör.
  • Ingenjör. Ingenjör inom bygg & anläggning. IT-arkitekt. Konsult. Lantmätare. Larm & säkerhetstekniker.
  • Pilot. Produktionstekniker. Psykolog. Revisor. Säkerhetsansvarig IT. Speciallärare.

Vad kan man bli som fysiker?

Kunskaper i fysik och behövs i många olika sammanhang. Dels naturligtvis inom forskningen, men även inom industrin och energibranschen. Inom industrin kan man arbeta med forskning, utveckling, konstruktion och avancerade beräkningar.

Hur blir man sjukhusfysiker?

Utbildning. En särskild yrkesinriktad utbildning, på totalt 300 hp, och som motsvarar fem års studier på heltid, leder till sjukhusfysikerexamen eller masterexamen i medicinsk strålningsfysik. För att kunna arbeta som sjukhusfysiker behöver du ha en legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen efter examen.

Share this post