Frågor

Nar vattentillgangen brister?

När vattentillgången brister?

Rapporten När vattentillgången brister är en del av det strategiska området Ny Industriell Utveckling under programmet Hållbara Gotland. Rapporten syftar till att stärka företagens möjligheter att bidra till en förbättrad vattensituation och en mer hållbar vattenanvändning i områden med bristande vattentillgång.

Hur mycket av Jordaniens sötvatten används i jordbruket?

Brist på vatten gör att endast 2,5 procent av Jordaniens yta är uppodlad. Lika mycket till skulle gå att odla upp men används främst som betesmark för får, getter och kameler.

Hur mycket vatten förbrukar vi i Sverige?

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. 60 liter för personlig hygien. 30 liter för toalettspolning. 15 liter för disk.

Hur mycket vatten går det att dricka på jorden?

Det finns cirka 1 400 000 000 000 miljarder liter vatten på jorden, men det är bara en liten del som går att använda som dricksvatten. Den största mängden vatten utgörs av saltvatten som vi inte kan dricka. Bara tre procent är sötvatten.

Vilka egenskaper har hårt och mjukt vatten?

Hårt och mjukt vatten har olika egenskaper och för hushållen påverkar det framförallt hur mycket tvätt- och diskmedel som bör användas. Det är vattnets innehåll av kalcium och magnesium som avgör hårdhetsgraden. Ett hårt vatten kräver höga doser av tvättmedel och kan ge kalkavlagringar på porslinet när du diskar.

Hur mycket vatten gör du med kranar?

160 liter vatten gör vi av med per person och år i snitt. Den största delen går åt till personlig hygien (ca 60 liter) och där kan vi spara in mycket pengar genom att duscha smartare och använda ett snålspolande munstycke. Vrid om dina kranar ordentligt och låt inte vattnet stå och rinna i onödan så har du kommit en bra bit på vägen!

Hur mycket vatten ska en kvinna dricka per dag?

– Normalt behöver vi cirka en och en halv till två liter per dygn, men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen.

Share this post