Rekommendationer

Varfor behovs tillstand for metalldetektor?

Varför behövs tillstånd för metalldetektor?

Kort vad lagen säger om metallsökare Metallsökare, eller metalldetektor, definieras i kulturmiljölagen som ”en apparat som kan användas för att på elektronisk väg spåra metallföremål under markytan”. Har du en apparat som träffas av denna definition krävs vanligen ett tillstånd från länsstyrelsen för att få användas.

Varför får man inte använda metalldetektor?

Vem som helst får köpa en metalldetektor, men du får inte använda den utan ett tillstånd – i så fall begår du ett lagbrott och blir polisanmäld. Att söka efter fornlämningar med metalldetektor är ett allvarligt brott mot lagen, då man inte får göra ett ingrepp i en fornlämning hur som helst.

Vilka länder får man använda metalldetektor?

I statens områden som förvaltas av Forststyrelsen är det tillåtet att använda metalldetektor för att upptäcka metallföremål med stöd av allemansrätten. För att gräva i marken behöver du emellertid markägarens tillstånd på förhand.

Hur får man använda metalldetektor?

När du nu vill använda din detektor måste du söka Metalldetektor tillstånd hos Länsstyrelsen.

  1. Hämta hem Länsstyrelsens blankett.
  2. Bestäm ett område och markera på en karta, det får inte finnas fornlämningar på området.
  3. Ansök på och märk ut bara ett mindre område.
  4. Ange vad du ska leta efter (inte fornfynd).

Får man äga en metalldetektor?

Länsstyrelsens svar – Det finns en enkel grundregel: man måste söka tillstånd. Du får äga en metalldetektor, men inte använda den utan tillstånd från länsstyrelsen, även på privat mark, sa Hansson då.

Får man använda metalldetektor på egen tomt?

När du går med en metalldetektor i Sverige så måste du ha tillstånd från Länsstyrelsen i ditt län. Detta gäller även om du detekterar på din egen tomt eller mark. Du måste också ha tillstånd från markägaren.

Får man använda metalldetektor på sin egen tomt?

Får man använda metalldetektor på sin egen mark?

När uppfanns metalldetektorn?

Metalldetektorn uppfinns Metalldetektorn uppfanns 1881 av Alexander Graham Bell, uppfinnaren av bland annat telefonen.

Får man leta guld med metalldetektor?

Alla metalldetektorer, åtminstone av normal klass, kan hitta Guld. Problemet är när man ska hitta de små kort som finns på dom flesta ställen, som i tex Sverige. Det är svårt men inte omöjligt om man har rätt utrustning. Detektorn måste ha hög känslighet för att kunna hitta dom oftast mycket små kornen.

Får man gå runt med metalldetektor?

Metalldetektor på egen mark Du kan hitta på mycket spännande på din tomt, men du får inte gå med metallsökare utan tillstånd på din egen mark.

Får barn använda metalldetektor?

Runt om i landets leksaksbutiker säljs nu en metalldetektor för barn. En leksak som kan anses vara tveksam, eftersom metalldetektorer är förbjudna att använda, utan tillstånd från länsstyrelsen.

Share this post