Allmänning

Vilka typer av nebulosor finns det?

Vilka typer av nebulosor finns det?

Vackra Nebulosor

  • Nebulosa kallas ett flera ljusår stort moln av gas och rymdstoft.
  • Emissionsnebulosan ger ifrån sig eget ljus.
  • Reflektionsnebulosa, ett gas eller stoftmoln som lyser på grund av de reflekterande ljus från en eller flera närbelägna stjärnor.

Hur stor är nebulosor?

Nebulosor kan vara ganska stora. Om avståndet mellan solen och jorden motsvaras av 2,5 centimeter så är Orion-nebulosan över 20 kilometer i diameter. Nebulosor kan beskrivas som nästan perfekta vakuum då gasen inuti dem är så glest utspridd. Om du befann dig inne i en nebulosa skulle du inte ens veta att du var där.

Vilken är den största nebulosan?

Nebulosor kan vara ganska stora. Om avståndet mellan solen och jorden motsvaras av 2,5 centimeter så är Orion-nebulosan över 20 kilometer i diameter.

Vem upptäckte nebulosan?

Hubbles variabla nebulosa. Fotografi: NASA/ESA, The Hubble Heritage Team (AURA/STScI).. 1783 upptäckte av William Herschel, under en av sina otaliga svep med teleskopet över himlarna, en liten nebulosa i Enhörningens stjärnbild.

Vad är en Nebulos?

nebulosa (nylatin nebuloʹsa (steʹlla), av latin nebuloʹsus ’dimmig’, ’töcknig’, av neʹbula ’dimma’, ’dunst’, ’töcken’), moln av gas eller stoft som förekommer i rymden mellan stjärnorna eller som diffust hölje kring vissa stjärnor.

Finns det nebulosor i Vintergatan?

Vintergatan är mer än 10 miljarder år gammal och har fött fram miljontals nebulosor och åtskilliga miljarder globuletter.

Vad är ett stoftmoln?

Det är det sällan skådade zodiakalljuset: solens sken spritt av oräkneliga pyttesmå korn av stoft och damm som ligger i solsystemets plan. Det gigantiska stoftmolnet har skapats under lång tid av splitter från krockande asteroider men framförallt dammiga utbrott från kometer, enligt den senaste forskningen.

Share this post