Populära

Hur anvands DPMO?

Hur används DPMO?

Insamling och analys av DPMO ger också en annan fördel: att veta vilken typ av defekt som uppstått kan hjälpa till att isolera orsaken. Om vi ändrar exemplet ovan, anta att varje defekt spole misslyckades i samma test. Detta skulle indikera att det skulle vara värdefullt att avgöra vad som orsakade detta problem.

Hur räknar man ut cpk?

Du kan istället räkna ut spridningen med hjälp av just standardavvikelsen! Se nedan. För att räkna ut den normalfördelade spridningen, multiplicerar du standardavvikelsen med sex och får då normalfördelningskurvan.

Vad är ett Six Sigma värde?

Namnet Sex Sigma är hämtat från matematiken, där den grekiska bokstaven σ (sigma) används för att beteckna spridningsmåttet av en standardavvikelse. För att nå sex sigma-kvalitet ska processen producera mindre än 3,4 fel per miljon producerade felmöjligheter, om man antar att data är normalfördelade.

Vad är ett Sigma värde för något?

Rent konkret betyder Sex Sigma att företagets processer håller sex standardavvikelser från processens medelvärde till närmaste toleransgräns. Av det följer att Cpk 2,0 ger 6 sigma medan t. ex. Cpk 1,33 ger 4 sigma, se figur 14.

Vad står cpk för?

Korrigerat duglighetsindex för stabil process (eng. Cpk, process capability index).

Vad betyder CP och CPK?

Ett stort Cpk-tal betyder alltså att du har en bra process med liten spridning i förhållande till toleransvidden, samtidigt som processen är väl centrerad inom den samma. Om Cpk är lika stort som Cp, är processen inställd att producera exakt mitt i toleransen, se figur 4.

Vad är syftet Användningen av DPMO hjälper till att fatta beslut som ”vilken process som är i störst behov av förbättringar”. Detta är viktigt eftersom ingen organisation har tillräckliga resurser för att förbättra allt genast.

Share this post