Blogga

Vad paverkar dragningskraft?

Vad påverkar dragningskraft?

Men tyngd beror inte bara på mängden materia, alltså hur många kilo något är. Något måste dra i den där materian också. Och kraften som drar saker neråt på jorden, är gravitationen. Ju större massa något har, desto starkare drar gravitationen i det.

Hur fungerar jordens dragningskraft?

Allting dras mot jordens mitt; du själv, hus, bilar, träd och marken du står på. Det är gravitationen som gör att planeterna blir runda. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår, men man vet att olika föremål dras till varandra i rymden. Föremål klumpar automatiskt ihop sig och blir planeter och månar.

Har ljus en massa?

Ljus påverkas mycket riktigt av ett tyngdkraftfält. Samtidigt framgår det i läroböckernas redogörelser för ljusets egenskaper att ljuspartiklar (fotoner) inte har någon massa! För att kunna förena dessa tillsynes helt motstridiga utsagor måste man komma ihåg att fotoner i alla fall innehåller energi.

Hur påverkar jordens dragningskraft oss?

Gravitationen är det som håller oss kvar på jorden. Ett föremål som man tappar greppet om faller till golvet. Jordens gravitation håller månen kvar i dess bana runt jorden. Månens gravitation orsakar de stora tidvattenvågorna på jorden.

På vilket sätt påverkas jorden av månens dragningskraft?

Jordens gravitation håller månen på plats, medan månens gravitation har effekt på jorden. Ett tydligt exempel på detta är tidvattnet. Vattnet på jorden påverkas nämligen av månen och den sida av jorden som är mot månen är den sida som har högvatten.

Vad håller oss kvar på jorden?

Hur stor är jordens dragningskraft på en 1 kg vikt i Fysiksalen?

Det är tyngden som ändras beroende på gravitation och tyngd mäts i newton, N, inte i gram. Hur stor är Jordens dragningskraft på en 1 kg-vikt i fysiksalen? Jordens dragningskraft per hundra gram är en newton, det har vi sett på en dynamometer, så alltså är det ungefär 10 newton på 1 kilogram.

Har en Foton en massa?

För det första kan man se solljuset som massor av små partiklar ”fotoner” som rör sig med den högsta möjliga hastigheten ”ljusets hastighet” genom rymden till oss. För att de ska kunna röra sig så fort (vilket man kan mäta) så får de inte ha någon massa alls – det vill säga att en foton ”väger” ingenting.

Är fotoner Masslösa?

Det kanske kan vara så att man måste använda einsteins förklaring som är att rumtiden kröks. Fotoner: Om fotoner är masslösa borde de väl inte ha någon rörelsemängd enligt p=m*v. Ellert är detta ett fall då man måste använda E=p^2*c^2+m^2*c^4.

Hur påverkar månen ebb och flod?

Vid ny- och fullmåne ligger månen och solen i linje med varandra och jorden. Då samverkar solens och månens krafter och skapar de största tidvattenhöjderna som kallas springflod. Men när solen och månen ligger i rät vinkel mot varandra i förhållande till jorden så motverkar deras krafter varandra och nipflod infaller.

Share this post