Blogga

Vilken Turskida ska jag valja?

Vilken Turskida ska jag välja?

Turskidor med en bredd på 50-60 millimeter ger stabilitet. Skidorna ska ha midja, det vill säga vara smalare på mitten. De blir då lättare att styra och svänga. Stålkanter ger trygghet på hårdare snö, underlättar svängen och gör skidan starkare.

Vad är BC bindning?

Idag är det en modern bindning med fastsättning i en ”metallstång” under pjäxans tå som gäller; Rottefella NNN BC eller Salomon SNS BC. BC står för Backcountry och det är viktigt att det är det, för annars är det en vanlig längdbindning och de är för klena för turåkning.

Vad är skillnad på turskidor och längdskidor?

Skidorna skiljer sig ifrån exempelvis längdåkningsskidor eftersom ramen runt skidan är gjord i stål. Turskidor är perfekta när man ska göra långa fjällturer och de går utmärkt att åka på dem i terräng där ingen annan har åkt. Längdskidor å andra sidan, är till för att gå/åka med, kan man säga.

Vad är BC pjäxor?

Exempel på pjäxor för BC bindning Har du pjäxor som du vet tar lång tid att värma upp på morgonen borde du vänta med att ta på dem så länge du kan. Det är mycket man kan ordna och packa inne i tältet innan du måste ut och ta på pjäxorna.

Vad är Randonee pjäxor?

Ski touring eller randonee som det också kallas, är egentligen samma sak som att gå på topptur där man helt enkelt vandrar upp med skidorna på och sedan åker ner. Detta gör det möjligt att åka i helt orörd terräng och från platser du aldrig hade kunnat nå annars.

Hur åka lössnö?

Sväng genom att vinkla dina väl böjda knän åt sidan, ner mot snön, så skidan går upp på kant och skär ner i snön. Låt spetsarna peka nedåt. Försök inte trycka undan snön, det blir bara jobbigt, utan låt skidan jobba istället. Var inte rädd för att få spetsarna under snön.

Vad är en all mountain skida?

Allmountainskidor. Allmountainskidor är skidorna för dig som älskar att åka i och utanför pisten. Den har ofta lika bra backegenskaper som en pistskida. Detta är en väldigt bred kategori av skidor och det är inte alltid helt lätt att dra några skarpa gränser mot pist- och offpistmodeller.

Vilka skidor är lättast att åka med?

Här är grundregeln att en lätt nybörjare ska ha en mjuk skida som är cirka 10 cm kortare än dig själv. Är du en tyngre och/eller starkare åkare kan det däremot vara bra att gå upp till en lite hårdare medelskida, annars kan skidan upplevas som orolig och börja fladdra.

Hur långa skidor ska man ha om man är 170?

Hitta din skidlängd

Längd på skidor 155–160 cm 165–170 cm
Vikt (man) 65 kg 80 kg

Vad kallas den gren inom skidsporten som består av både backhoppning och längdåkning?

Nordisk kombination (NOK), är en inriktning inom nordisk skidsport som består av tävlingar i backhoppning och längdåkning, där resultaten från båda grenarna räknas samman.

Vilka är uttagna till Ruka?

Stor blåvit trupp till Ruka: Remi Lindholm och Alexander Ståhlberg uttagna till premiären i världscupen. Publicerad 22.11.2021 13:11. Alexander Ståhlberg gör sin första världscupstart i Ruka.

Share this post