Ny

Vad hander nar materia och antimateria mots?

Vad händer när materia och antimateria möts?

Protoner är negativa och elektroner positiva. Om ”vanlig” materia och antimateria skulle stöta ihop så förintas allt. Kvar blir endast strålning. Om det finns antimateria som är isolerat från ”vanlig” materia så skulle den se ut precis som vanlig materia.

Vad tror vi universum består av idag?

Den passar väl in i det kosmiska pussel som sedan länge håller på att läggas av fysiker och astronomer. Enligt den bilden består universum till cirka 75 procent av mörk energi. Resten är materia, men det stoff som galaxerna, stjärnorna, vi och blommorna är gjorda av utgör bara ynka fem procent av universum.

Vad kan man göra med antimateria?

Atomer av antimateria kan användas till att testa våra mest grundläggande naturlagar, t. ex. CPT (Charge conjugation – Parity – Time reversal) symmetrin som förutsäger att atomer och antiatomer har identiska spektra. På CERN jobbar därför flera forskargrupper med att skapa och studera antiväte.

Vad menas med materia och antimateria?

Antimateria är motsatsen till den vanliga materia, som vår galax och resten av vårt synliga universum består av. Det finns en antipartikel för varje vanlig partikel: till exempel proton–antiproton, neutron–antineutron och elektron–positron. Vissa partiklar är sina egna antipartiklar, till exempel fotoner och Z-bosoner.

Vad menas med antimateria?

Antimateria kallas materia som är gjort av antipartiklar. Antipartiklar kan man säga är raka motsatsen till de vanliga partiklarna som vi har runt omkring oss. När en antipartikel och en partikel kommer i kontakt så annihilerar de varandra och de båda försvinner.

Vad är universums uppbyggnad?

Universum består av vanlig materia (4,9 %), som inkluderar atomer, stjärnor och galaxer, mörk materia (26,8 %), vilket är en hypotetisk partikel som ännu inte har upptäckts, och mörk energi (68,3 %), vilket är ett slags energitäthet som till synes finns även i den helt tomma rymden.

Share this post