Populära

Hur ser man Saturnus?

Hur ser man Saturnus?

Saturnus är berömd för sina stora ringar som omger planeten. Tyvärr måste du ha en stjärnkikare eller tubkikare för att kunna se dem. Saturnus lyser förhållandevis starkt, men inte lika starkt som Venus och Jupiter. Tyvärr står Saturnus lågt på himlen och kan vara svår att se från norra Sverige.

Kan man bo i Saturnus?

Båda planeterna har extrema vindar på ytan och Saturnus sägs ha några av dem värsta vindarna i solsystemet, men det sägs också att dem ligger högt upp i atmosfären. Därav skulle man teoretiskt sätt kunna bo under området där vindarna befinner sig.

Vad finns på Saturnus?

Saturnus är en så kallad gasjätte som består av bland annat väte och helium. Det går alltså inte att landa på planeten. Men faktum är att det i planetens mitt finns en kärna av sten som är ungefär lika stor som planeten jorden. Trycket på denna kärna är dock enormt och temperaturen är ungefär 11 700 grader Celsius.

Vad är planeten Saturnus?

Planeten Saturnus. Planeten Saturnus är den andra av de stora gasplaneterna i det yttre solsystemet. Planeten är speciellt känd för de vackra ringar som omger den. Saturnus är en gasplanet och har därmed ingen fast yta. Den består först och främst av väte och helium, men har möjligtvis en fast inre kärna av järn, nickel och olika

Hur bildades Saturnus och gasjättarna?

Saturnus och de övriga gasjättarna måste ha bildats på ett annat sätt än det inre solsystemet. Man vet dock inte hur det gick till. I likhet med alla de andra planeterna bildades Saturnus av rester från det gasmoln och det rymdstoft som givit upphov till solen. Det finns två teorier om hur gasjättarna bildades.

Varför är Saturnus en gasplanet?

Saturnus är en gasplanet och har därmed ingen fast yta. Den består först och främst av väte och helium, men har möjligtvis en fast inre kärna av järn, nickel och olika stenarter. Planeten har en svag gul färg på grund av ammoniakkristaller i dess övre atmosfär.

Vad finns i atmosfären på Saturnus?

Saturnus atmosfär består av väte, helium och även små mängder vatten, ammoniak och metan. I atmosfären finns det starka orkaner, som på Jupiter, och det uppkommer vita moln på planeten då och då. Någon fläck, som är typiskt för Jupiter, finns dock inte. Det finns däremot liknande ”ränder” på Saturnus som på Jupiter.

Share this post