Ny

Kan man trana upp sin vitalkapacitet?

Kan man träna upp sin vitalkapacitet?

Lungorna har en väldigt stor kapacitet och hos otränade friska personer är det inte lungorna som sätter stopp för hur länge man kan arbeta (1). Lungorna är väldigt begränsade av sin position i kroppen och man kan därför i stort sett inte förbättra sin lungkapacitet med hjälp av träning.

En utbredd uppfattning är att personer i vuxen ålder inte kan påverka sin lungvolym. Forskare vid Mittuniversitetet har dock visat att det går. Efter ett träningsprogram, använt av dykare, ökade en grupp försökspersoner sin lungvolym med i genomsnitt fyra deciliter efter elva veckors träning.

Vad händer med hjärtat under träning?

Hjärtat är en muskel och likt skelettmusklerna blir det också större och starkare med träning. Dels blir tjockleken på hjärtats väggar större vilket gör att det får mer kraft att pumpa ut blod. Även hjärtats kamrar ökar i storlek vilket leder till att hjärtat kan ta in mer blod.

Hur påverkas lungkapacitet av träning?

Konditionsträning påverkar framför allt hjärtat och de muskler man använder. Däremot påverkas inte lungornas kapacitet, som redan är väldigt hög och i normala fall inte begränsar prestationen. Hjärtat påverkas på så sätt att dess förmåga att pumpa ut blod och därmed syre till musklerna förbättras.

Kan du öka eller minska din vitalkapacitet?

Storleken på så gott som alla organ i kroppen är kopplade till kroppens storlek, mindre kropp = mindre lungor och mindre vitalkapacitet. Vid skador på lungorna, t. ex. KOL, kommer vitalkapacitet minska då en mindre mängd av gasen i lungan kan andas ut varje gång.

Vad kan påverka lungvolymen?

Lungvolymen påverkar inte vår konditionsförmåga och är inte heller en begränsande faktor för kroppens syreupptag. Lungornas volym bestäms av hur stor bröstkorg man har. Män har av den anledningen ofta större lungvolym än kvinnor. Lungorna är så stora att vi inte använder dem fullt ut i vila.

Varför har inte alla samma vitalkapacitet?

Hur hjärtat arbetar i vila och under träning?

Ett stort hjärta kan pumpa mycket blod i varje slag, och behöver därför inte slå så många slag varje minut för att leverera fem liter (se räkneexempel nedan). Därför har vältränade personer lägre puls i vila jämfört med otränade personer. Under maximalt arbete skiljer sig däremot inte pulsen åt.

Varför är det bra att träna hjärtat?

Motion stärker hjärtat bland annat genom att belastningen på kärlsystemet ökar. Det bidrar till att sänka blodtrycket. Men motion ”rengör” också blodet på det farliga fettet. Risken för blodpropp och hjärtinfarkt, tillstånd som ofta föregår hjärtsvikt, minskar.

Kan man träna upp Lungvolymen?

En utbredd uppfattning har varit att personer i vuxen ålder inte kan påverka sin lungvolym men forskare vid Mittuniversitetet har visat att det går. Efter ett träningsprogram, använt av dykare, ökade en grupp försökspersoner sin lungvolym med i genomsnitt fyra deciliter efter elva veckors träning.

Vad händer med lungorna när man tränar?

Dina lungor arbetar hårdare Andningsförmågan förbättras. Förmågan att forsla syre från lungblåsorna (alveolerna) till blodets röda blodkroppar ökar. Även förmågan att forsla bort förbränningsprodukten koldioxid från blodet till utandningsluften blir bättre.

Share this post