Innehållsförteckning
Vad är Kapillärmatta?
Kapillärmatta. Självvattningsmatta som suger upp och fördelar vattnet längs med mattan. Plantor som ställs på mattan kan då suga upp vattnet och få en jämn bevattning.
Hur länge ska Växtbelysningen vara på?
Bra riktvärden kan vara att växter som övervintras inomhus behöver ljus minst 8–10 timmar, gärna mer. För frösådder och sticklingar brukar 12–16 timmar anses vara lagom. Det är alltså en bra idé att koppla en timer till din växtbelysning.
Varför blir bladen på krukväxterna gula?
Gula eller bruna blad på växter Ett vanligt misstag som många gör är att man vattnar sina växter för mycket under vintern, när de flesta växter vilar. En effekt av övervattning är gula eller bruna blad. Tänk på att du då bör minska vattningen till en gång varannan vecka.
Vilken färg på växtbelysning?
Välj en lampa som ger ljus i hela fotosyntes-spektrat (seartikeln Fakta om växtbelysning). Ljuset är varmt vitt eller drar mot ljusrosa. Det är också lämpligt för växter i hydrokultur och andra odlingssystem där man vill skörda under vintern. 12-16 timmars ljus är lagom för frösådder och sticklingar.
Hur fungerar Pluggbrätte?
Odla i pluggbrätte – såhär gör du: Låt odlingspluggarna/jorden suga upp vatten så att de blir genomfuktiga. Så 1–3 frö per plugg. Titta gärna på grobarheten (har du köpt fröer står det på påsen). Ju lägre grobarhet desto fler frön fröer behöver du så för att öka chansen att det gror i varje plugg.
Hur fungerar Bevattningssnören?
Jorden suger åt sig vattnet från snöret som använder sig av kapillärkraften för att transportera vattnet från kärlet. Plastskyddet som sitter runt snöret förhindrar att vattnet avdunstar på vägen mellan kärlet och blomman. Mängden vatten som går åt beror på storlek av växt och kruka, väder samt placeringen av växten.
Hur mycket ljus behöver sticklingar?
Det är dumt att snåla belysningen. Resultatet blir ofta spindliga sticklingar som stuckit iväg pga för hög värme och för lite ljus. Sticklingar behöver ett DLI mellan 4-6 (hellre närmre mot 6) för att bli kompakta och fina. Större växter behöver ett DLI upp mot 10 för att komma till sin fulla rätt.
Hur mycket ljus behöver plantor?
Under senhösten och vintern har hemmet vanligtvis cirka 500 lux naturligt ljus. Växter behöver dubbelt så mycket ljus i genomsnitt, cirka 1000 lux eller mer. Behovet av ljus är unikt, vissa växter behöver mer ljus inomhus, andra överlever med mindre ljus, precis som i naturen.
Varför gulnar bladen på Luktärtorna?
Svar. Förmodligen har dina plantor fått brännskador. Vårsolen är stark för växter som kommer direkt från inomhusodlingen. Avhärdning innebär att plantan successivt vänjs vid utelivet.
Kan växter få för mycket ljus?
Får växterna för mycket ljus uppstår det skador av olika slag. Allt för starkt solljus kan ge brännskador eftersom bladytan värms upp för mycket. Ute i naturen är luften i rörelse och bladen kyls då av men bakom ett fönster är luften mer stillastående och bladen blir fortare brända.
När ska Växtbelysningen vara på?
Växtbelysningen ska inte stå på hela tiden, då får växterna spatt och börjar må dåligt. 12-14 timmar per dygn brukar rekommenderas. De flesta som odlar inomhus och driver fram plantor till att både äta under vintern och senare plantera ut i en odling, har sin växtbelysning kopplad till en timer.
Vilket typ av ljus behöver växter?
Vitt ljus är bäst för växter, eftersom det innehåller alla våglängder och alltså inte riskerar att ge upphov till problem på grund av brist på en viss våglängd. Vanliga lysrör, ledlysrör, ledlampor, lysrörslampor och kompaktlysrör fungerar utmärkt. Räkna med att du behöver minst 100 Watt/kvadratmeter odlingsyta.