Frågor

Vilken del av cellskelettet anvander amoban for att rora pa sig?

Vilken del av cellskelettet använder amöban för att röra på sig?

En amöba rör sig genom att på detta sätt bygga om aktintrådarna i cellskelettet. Aktintrådar förekommer ofta tillsammans med motorproteinet myosin som har små ”fötter” som kan utföra pendlande rörelser och därmed kan myosinet förflytta sig längs med aktintrådarna, med ATP som energikälla.

Vad är Aktintrådar?

Aktinfilament eller aktintrådar är den vanligaste typen av proteintrådar i cellskelettet. De är tunnare än både mikrotubuli och intermediära trådar. De består av proteinet aktin. Tråden bildas av aktinmolekyler vilka är hopfogade i spiral.

Vad har Aktintrådar för uppgift i cellen?

Myosinmolekyler kan vara bundna vid membranblåsor och detta gör att ämnen kan transporteras i membranblåsor längs med aktintrådarna i cellen. Det är också Aktintrådar tillsammans med myosin som hjälper till att bilda två nya celler vid celldelning.

Vad är en mikrotubuli?

Mikrotubuli har en välkänd funktion vid celldelning, nämligen att sortera kromosomer mellan dottercellerna, men har även andra funktioner under cellcykeln, såsom bland annat transportsystem för cellorganeller och vesiklar.

Vad är en amöba?

En amöbainfektion orsakas av en så kallad amöba. Det är en parasit som sprids genom förorenat vatten och mat. De flesta smittas i tropiska länder. Infektionen kan göra att du får diarré, men du kan också ha infektionen utan att ha några symtom.

Har bakterieceller Cellskelett?

Motsvarigheter till de strukturer som finns i de celler som bygger upp oss människor och växter har också hittats inuti bakterier. Dessa strukturer – cellskelett – gör att cellerna t. ex. kan se väldigt olika ut.

Hur är cellskelettet uppbyggt?

Cellskelettet består av tre olika sorters beståndsdelar: mikrotubuli, intermediära filament och aktinfilament. Mikrotubuli består av tunna rör och är den hårdaste delen av cellskelettet. Dessa tunna rör utgör transportvägar inuti cellen.

Vad är cilier och Flageller?

Flagell (latin flagellum, piska) eller gissel är en extracellulär organell som förekommer på vissa eukaryota och prokaryota celler. Flagellen liknar en piska till formen, därav namnet. Flageller ska inte blandas ihop med eukaryota cilier, som har samma struktur men andra funktioner.

Vad gör aktin och myosin?

När en muskel aktiveras är det proteinerna myosin och aktin som arbetar. Myosinmolekyler tar tag i aktinmolekyler och drar, likt repdragning, i en process som får energi från användning av cellbränslet ATP.

Hur vet man om man har amöba?

Symtom på amöbainfektion varierar från helt symtomfri till akut tarminfektion med feber, blodig diarré och magsmärtor. Inkubationstiden varierar mellan en och fyra veckor. Den akuta tarminfektionen kallas även amöbadysenteri. Infektionen kan vara i veckor till månader.

Share this post