Ny

Hur kan en mutation uppsta?

Hur kan en mutation uppstå?

Mutationer är förändringar i cellers genetiska material (oftast DNA, ibland RNA). Mutationer har flera olika orsaker, till exempel slumpmässiga kopieringsfel under celldelningen, strålning eller inverkan av vissa kemiska ämnen och virus.

Hur påverkar variation evolutionen?

Faktorer som ökar genetisk variation. Mutationer är förändringar i DNA-sekvensen som uppkommer spontant i alla livsformer och kan ge upphov till helt nya egenskaper. Om mutationen ökar bärarens chanser att överleva och föröka sig kan den över tid spridas och bli vanlig i en population.

Vad är artificiell selektion?

Kort kan sägas att vid naturlig selektion är det vanligtvis de individer i en population som är bäst anpassade till miljön som får reproducera sig, medan det vid artificiell selektion av djur och växter istället är människor som bestämmer vilka individer som får reproducera sig.

Vad är en mutation och vad kan den leda till?

Mutationer kan förvandla cellen Det är känt att vissa kemikalier och radioaktiv strålning ökar risken för sjukdomar som cancer. Cancer orsakas av mutationer i generna för de proteiner som styr celldelningen. När de här proteinerna muteras så leder det till en okontrollerad celltillväxt.

Vad är en genetisk sjukdom?

Genetiska sjukdomar och tillstånd orsakas av olika typer av mutationer, förändringar i arvsmassan (DNA). Symptomen avgörs av vilken eller vilka gener som är förändrade och på vilket sätt mutationen förändrar genen och dess proteiner.

Vad är variation inom evolution?

Genetisk variation, genetisk mångfald, är ett mått på hur genetiskt olika individer inom en population är. Genetisk variation är en förutsättning för naturligt urval, anpassning och evolution. Den skiljer sig från miljöbetingad variation genom att vara ärftlig.

Vad innebär artificiell urval?

Onaturligt eller artificiellt urval De principer som gäller i naturen har människan under årtusenden utnyttjat för att förädla de djur och växter som vi tagit i vår tjänst. Just i Botaniska trädgården blir resultatet av så kallat artificiellt urval tydligt.

Share this post