Rekommendationer

Vad hander vid en Hjartatack?

Vad händer vid en Hjärtatack?

En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl. Hjärtat får då syrebrist eftersom blodet inte kan passera som det ska och det kan vara livshotande. Ring genast 112 om någon har symtom på hjärtinfarkt.

Får man köra bil efter en hjärtinfarkt?

Efter genomgången hjärtinfarkt bör patienten avrådas från bilkörning och flygning under den första veckan. Det vetenskapliga underlaget för vad som är en optimal sjukskrivningstid är svagt. Enligt riktlinjer från Socialstyrelsen är arbetsförmågan i normalfallet helt nedsatt i minst 4 veckor.

Vad sker i hjärtat vid hjärtinfarkt?

När proppen helt täpper till kärlet kan blodet inte längre nå delar av hjärtmuskeln och det uppstår allvarlig syrebrist, ischemi. Om syrebristen varar mer än 15 minuter börjar hjärtmuskelcellerna dö. Skadan som uppstår är en hjärtinfarkt.

Vilka kärl försörjer hjärtmuskeln med blod?

Det är kranskärlen som försörjer hjärtmuskeln med blod. Kranskärlen ligger i fåror på hjärtats utsida och fylls med blod när hjärtmuskeln villar mellan hjärtslagen. Ett friskt blodkärl är mjukt, elastiskt och låter blodet fritt strömma igenom och förse kroppens organ och vävnader med näring och syre.

Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?

Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna

Hur strålar smärtan ut till hjärtat?

Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärtan är ihållande, den drabbade kan må illa, känna ångest och få yrsel. Vissa kan insjukna i hjärtinfarkt utan att de upplever smärta. Det kallas tyst infarkt och upptäcks oftast på EKG eller vid en ultraljudsundersökning.

Hur ökar risken för hjärtinfarkt?

Personer med högt blodtryck löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Ett högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och leder till förändringar i själva hjärtmuskeln. Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt även till att åderförfettningen ökar och att kärlväggarna blir hårdare och mindre elastiska.

Vilka är specialenheterna för hjärtrehabilitering?

På de flesta sjukhus finns speciella enheter för hjärtrehabilitering där läkare, sjuksköterskor, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och ibland psykologer arbetar. Du får så snart som möjligt ta del av specialenhetens resurser för din rehabilitering om du haft en hjärtinfarkt.

Share this post