Trendig

Vad ar en Ferieanstallning?

Vad är en Ferieanställning?

En ferietjänst är en tjänst som är anpassad efter skolans behov och som är speciell för läraryrket. Den är konstruerad så att arbetstiden är fördelad på en reglerad del och en oreglerad del, så kallad förtroendearbetstid.

Vad är Kollektivavtalsbrott?

Det är alltså en tvist om något som har inträffat. Förhandlingens syfte är att nå en uppgörelse eller en samsyn på hur till exempel ett avtal ska tolkas. Ett exempel på kollektivavtalsbrott är att arbetsgivaren anställt någon på visstidsanställning utan att det är tillåtet enligt kollektivavtalet.

Vad menas med flexibel arbetstid?

Med flextid menas vanligen att du har rätt att kunna vara flexibel i hur du lägger din arbetstid i början och slutet av arbetsdagen inom ramen för fastlagda tider, till exempel klockan 7-9 eller 16-18. Flextid ska inte blandas ihop med övertid, mertid , beredskap eller jourtid.

Vad är skillnad på Ferietjänst och Uppehållstjänst?

Antalet semesterdagstillägg beror på hur många betalda semesterdagar du har enligt kollektivavtalet AB. Du som har en uppehållstjänst (anställning med uppehållsreglering) är ledig under sommaruppehållet och får då uppehållslön (= den lön som du avstått under arbetsperioden).

Vad är en Semesteranställning?

Semesteranställning är den vanligaste arbetstidsregleringen för lärare i förskola och fritidshem, studie- och yrkesvägledare och chefer. Ordinarie arbetstid för heltid är vanligtvis 40 timmar per vecka och minst 5 veckors semester, utom för statligt anställda, som har en veckoarbetstid på 39 timmar och 45 minuter.

Hur funkar Ferietjänst?

Ferietjänst är en tjänst som är anpassad efter skolans behov och som är speciell för läraryrket. Det finns en större flexibilitet att lägga ut olika antal timmar olika veckor. Den är konstruerad så att arbetstiden är fördelad på en reglerad del och en oreglerad del. Den oreglerade delen kallad förtroendearbetstid.

Vad händer om ett företag bryter mot kollektivavtal?

Om fackförbundet inte gör detta, kan även du som enskild arbetstagare väcka talan i tingsrätten. Resultatet av att arbetsgivaren bryter mot ett kollektivavtal kan bli att de drabbas av påföljder, till exempel skadestånd till dig för skadan som du drabbats av.

Vad händer om ett företag inte följer kollektivavtal?

Generellt gäller att om kollektivavtal saknas ska de förmåner som kan aktualiseras regleras i anställningsavtalet för att du ska ha rätt till dem. Observera att ensidiga utfästelser av arbetsgivaren kan dras tillbaka utan att personalen tillfrågas (exempelvis kan policy-dokument ändras ensamt av arbetsgivaren).

Hur många Flextimmar får man ha?

Normalt finns det inga regler om flextid i centrala kollektivavtal utan arbetsgivaren bestämmer själv villkoren. I vissa fall kan det finnas reglerat i lokala arbetstidsavtal. Flextid kan även tillämpas under lunchen men även där måste det finnas tydligt angivna tidsramar. Lunchen bör dock vara minst 30 minuter.

Hur räknar man flextid?

En flexram i ett system med flexibel arbetstid utgörs av tiden mellan de klockslag då flextiden tidigast börjar och senast slutar under en arbetsdag, flexramen kan exempelvis vara mellan klockan 7:00 och 18:00 under en arbetsdag.

Hur mycket förlorar man på en Uppehållstjänst?

Det går till så att man reducerar lönen med en så kallad uppehållslönefaktor. Faktorn är olika beroende på hur många veckor som arbetsåret omfattar. Består ditt arbetsår av till exempel 290-296 kalenderdagar blir faktorn 0,92, vilket innebär att du får 92 procent av månadslönen under tolv månader.

Vad krävs för att få Ferietjänst?

Ibland talas det om att det ska läggas ut 35 timmar reglerad arbetstid per vecka men något sådant mått finns inte. Sannolikt kommer ”reglerat” arbete behöva utföras utöver det vanliga veckoschemat vissa veckor. Då måste också mindre reglerad tid läggas ut andra veckor för att årsarbetstiden ska räcka till.

Share this post