Trendig

Hur skyddar fluor mot karies?

Hur skyddar fluor mot karies?

Fluorid har använts i över 70 år för att förebygga karies. När man äter eller dricker saker som innehåller socker och kolhydrater bildar bakterier på tandytan en syra som bryter ner tandens emalj vilket kan ge hål i tänderna, karies. Fluoret stärker tanden och gör den mer motståndskraftig mot kariesangrepp.

Vilket skydd mot karies finns det i munhålan?

Saliv är vårt naturliga skydd mot karies. Detta då saliv neutraliserar syran som bildas efter måltid inom 1-2 timmar efter vi har ätit. Om saliven innehåller fluor så neutraliseras syran 10 gånger snabbare – detta är en av anledningarna till att välja tandkräm med fluor!

Kan karies självläka?

Karies kan läka Karies som upptäcks tidigt kan läka. Det gäller att borsta noga med fluortandkräm och låta tänderna vila mellan varje mål. Tandläkaren kan ta bort tidig karies genom att behandla med fluor.

Hur lång tid tar det för karies att läka?

I snitt tar det åtta år innan skadan ens tagit sig igenom emaljen. Vi har alltså gott om tid på oss att stoppa upp en tidig skada efter diagnos. Förr lagade tandläkarna begynnande karies så fort de syntes på röntgen. Så gör man inte längre, eftersom vi nu vet att fyllningar inte överlever i evig tid.

Vad är fluor Varför är det viktigt för munhygienen?

När man äter och dricker olika saker som innehåller socker bildar bakterierna på tandytan en syra som kan ge hål i tänderna, karies. Fluor kan reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår. Fluorbehandling har stor betydelse för att minska antalet hål i tänderna.

Varför Fluorfri tandkräm?

Varför ska barn ha tandkräm utan fluor? Det är särskilt viktigt att borsta mjölktänderna eftersom karies kan spridas till de permanenta tänderna. För att förebygga problem ska barn borsta tänderna två gånger dagligen med en ärtstor mängd fluorfri tandkräm.

Vad är god munhygien?

En god munhygien innefattar att regelbundet avlägsna den plackbildning som naturligt bildas i munnen. Placket består av bakteriebeläggningar och är en avskrapbar pålagring i tandköttskanten. Fluoridtillförsel är det viktigaste försvaret mot kariesskador på tänderna.

Hur påverkar det normala åldrandet munnen?

Det normala åldrandet påverkar munnen på många sätt. Emaljytan på tänderna blir hårdare, mindre elastisk och därmed skörare. Kombinationen av sköra tänder och stora fyllningar ökar risken för att tänderna skall gå sönder. Skörheten innebär även att tandytan lättare får sprickor som kan missfärgas.

Kan en tand laga sig själv?

När en spricka i tanden uppstått kan omgående behandling vara nödvändigt för att kunna rädda din tand och för att förhindra infektioner och ytterligare skador. En spricka i tanden läker inte ut av sig själv men kan förhoppningsvis repareras hos tandläkaren.

Hur länge kan man gå med hål i tänderna?

Stora hål i tänderna gör sig dessutom påminda på ett annat sätt då man ofta har mer eller mindre ont i tanden konstant. Tiden mellan att bakterier tar sig igenom emaljen till att man har ont av ett hål i en tand kan ta mellan 2 – 4 år. Därför är det viktigt att gå regelbundet för att kontrollera tänderna.

Hur snabbt sprider sig karies?

Själva processen kan vara långsam och ta upp till två år. När emaljen försvagats, skapas ett litet hålrum där plack eller karies kan ta sig in till tandbenet. Nu kommer nedbrytningen av tanden att gå snabbt, då bakterier och plack därefter kan nå in till pulpan.

Hur blir man av med karies?

Borsta tänderna noggrant med fluoridtandkräm varje morgon och kväll. Gör rent mellan tänderna, till exempel med tandtråd varje dag. Ta extra fluoridtillskott om din tandläkare eller tandhygienist bedömer att det behövs. Stärka utsöndring av saliv i munnen, som skyddar mot karies.

Share this post