Populära

Varfor reagerar garna alkalimetaller och halogener med varandra?

Varför reagerar gärna alkalimetaller och halogener med varandra?

Atomerna i grupp 17 kallas halogener. För att få fyllda elektronskal behöver halogenerna ta upp en elektron. Halogener reagerar därför gärna med metaller, eftersom de kan lämna ifrån sig elektroner.

Vilken av alla alkalimetaller reagerar häftigt med vatten?

Litium, natrium och kalium har till och med lägre densitet än vatten, dvs. de flyter. Alkalimetallerna reagerar väldigt lätt med halogenerna och bildar vita salter, eller våldsamt med vatten då de bildar en starkt basisk alkalimetall-hydroxidlösning under vätgasutveckling.

Vad kallas de tre första Elektronskalen?

För att lättare kunna omnämna elektronskalen namnger man dem från och med bokstaven K i alfabetet. Det första skalet från kärnan kallas alltså för K-skalet, nästa för L-skalet, det därefter för M-skalet och så vidare, tills dessa att vi kommer till Q-skalet (fler skal har inga atomer som man känner till i dag).

Vad är speciellt med halogener?

Halogenerna består av fluor, klor, brom, jod och astat. Halogenerna är alla mycket reaktionsbenägna och förekommer därför inte fria i naturen. Reaktions- benägenheten gör att de mycket lätt bildar negativa joner och därför förekommer frekvent i olika salter. Ordet halogen betyder just ”saltbildare”.

Hur reagerar halogener med andra ämnen?

Halogenerna bildar salter med olika sorters metaller, därav namnet halogen. Alla halogener reagerar gärna med alkalimetallerna. Halogenernas kemi kan härledas tillbaka till de faktum att de har 7 valenselektroner och därför bara saknar en enda elektron för att uppnå ädelgasstruktur (alternativt uppfylla oktettregeln).

Vad är en valens elektron?

En atom har aldrig fler än åtta elektroner i yttersta skalet. Elektronerna i detta skal kallas för valenselektroner. Dessa elektroner är av speciellt intresse därför att vid många kemiska reaktioner så är det valenselektroner som deltar i processen.

Vilken av följande egenskaper är inte gemensam för Alkalimetallerna?

Väte är undantaget Väte ingår i grupp 1, men klassas inte som en alkalimetall. Väte som atom har en elektron, men för att fylla sitt yttersta elektronskal behöver den endast en elektron extra.

Vad är en halogen?

Hur skiljer sig antalet elektroner mellan Natriumatomen och Natriumjonen?

Då ett ädelgasskal (8 valenselektroner) är mycket mer energimässigt stabilt, kommer natriumatomen att donera en elektron till kloratomen. Båda dessa har nu ett fullt elektronskal. Natriumjonen är positivt laddad eftersom den gav bort en elektron, och har därför en positiv elementarladdning.

Hur många elektroner kan en atom högst ha i skalet närmast kärnan?

Antalet elektroner per skal K-skalet är det första (innersta) skalet, alltså har det 1 som nummer. Via formeln konstaterar vi att det max kan finnas två elektroner i det skalet. På samma sätt kan vi konstatera att det får plats 8 elektroner i L-skalet (n = 2) och 18 elektroner i M-skalet (n = 3).

Share this post