Populära

Hur gar en Strumaoperation till?

Hur går en Strumaoperation till?

Ingreppet. Sköldkörteloperationen görs under narkos. Snittet läggs längs hudvecken på nedre delen av halsen. Antingen tar man bort en lob från sköldkörteln eller så tar man bort hela sköldkörteln om det är fråga om cancer, kraftig överaktivitet eller struma som påverkar hela körteln.

Hur tar man prov på sköldkörteln?

Blodprovet tas oftast i armen med hjälp av en nål som sticks in i ett ytligt blodkärl, en ven. Därför kallas den här typen av blodprov för ett venöst prov. Provet kan tas när som helst under dygnet. Men om du tar läkemedel med sköldkörtelhormon ska provet tas innan du tar din medicin på provtagningsdagen.

Hur märker man om man har struma?

Struma är när du har en förstorad sköldkörtel. Ibland syns den på halsen, särskilt om du böjer huvudet bakåt och tittar dig i spegeln. Då kan du se sköldkörtelns konturer under huden. Sköldkörteln kan också kännas ojämn och knölig när du känner på den med händerna.

Hur behandlas sköldkörteln?

Det behandlas oftast med läkemedel som innehåller det verksamma ämnet levotyroxin och som motsvarar hormonerna som sköldkörteln bildar. Du kan få höga halter av sköldkörtelhormon om du har använt för mycket av läkemedlet. Det finns kontrastmedel som innehåller jod och som kan påverka bildningen av hormon.

Vad är sköldkörteln?

Fakta Sköldkörteln är en hormonproducerande körtel lokaliserad på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörtelns hormoner, tyreoideahormoner, går direkt ut i blodet och påverkar cellernas ämnesomsättning. Underproduktion av sköldkörtelhormon går under benämningen hypertyros och innebär låg ämnesomsättning.

Kan du testa din sköldkörtel enkelt hemma?

Testa din sköldkörtel enkelt hemma. Mycket kan avläsas via kroppstemperatur och blodsocker, så en bra termometer och en blodsockermätare rekommenderar jag ALLA att införskaffa. Det är billigt och kan förutsäga allt från allergier till ägglossning.

Har du en underaktiv sköldkörtel?

Har du en temperatur under 36,4 grader indikerar det en underaktiv sköldkörtel. Ju lägre temperatur du har desto större problem och är temperaturen alltid under 36,4 så får du bekräftat att du har en underfunktion.

Vad behöver sköldkörteln för att få rätt näringsintag?

Sköldkörteln behöver A-vitamin som finns i animalisk kost såsom ägg och fiskleverolja. För vegetarianer omvandlas betakaroten från grönsaker till A-vitamin, dock kräver detta en normalt fungerande sköldkörtel! Vilket gör att vegetarianer kan få problem med att inte få rätt näringsintag.

Share this post