Populära

Vad ar Gummiflode?

Vad är Gummiflöde?

Jo, det menas att det tränger ut droppar eller klumpar av kåda från stammen, grenar och frukter. Det kan orsakas av sjukdomen bakterios eller vara uttryck för dåliga markförhållanden och att växten är i dålig kondition. Även för kraftig beskärning eller frost kan vara orsaken.

Hur bekämpa Äppelspinnmal?

Den här såpsprit-blandningen har jag med framgång använt mot Äppelspinnmal, som spinner ett nät runt sina larver som sedan kal-äter löven innanför nätet, men även mot bladlöss. Mest effektivt är det att spruta tidigt på säsongen innan löven slagit ut. Upprepa behandlingen minst en gång till efter en vecka!

Hur smittar Fruktträdskräfta?

Fruktträdskräfta (Nectria galligena) är en svampsjukdom som kan finnas systemiskt – inne i träden – eller angripa friska träd genom skador. Inom trädet sprids den med vattendroppar och mellan träden med insekter som får med sig sporer på benen.

Varför ruttnar frukten på trädet?

Det finns många orsak till att äpplena ser skruttiga ut inuti eller ruttnar på trädet. Utan att se dem är det svårt att gissa vilket skadedjur eller sjukdom som är orsaken. Fruktmögel, gul monilia, är dock den vanligaste orsaken till att frukten ruttnar på det sättet.

Hur blir man av med Spinnmal?

Larverna angriper även i vissa fall fruktträd. För att få bort larverna kan man plocka bort dem för hand från träden. Plockar man dem med lämna mellanrum förhindrar man dem från att lägga nya ägg på trädet. Det är självklart svårt att plocka larverna högt upp, ta hjälp av en stege för att nå.

Hur behandla Fruktträdskräfta?

Bekämpning av fruktträdskräfta

  1. Beskär under sommaren, när trädet är vid god vigör och snabbt kan valla över såret.
  2. Använd vassa verktyg som ger rena, fina snitt.
  3. Om du vill göra stora bekärningar, dela upp dem på flera år så att trädet hinner ta igen och valla över såren.

Varför tappar äppelträdet barken?

Barken spricker ofta upp av frostskador. Kan det vara så att de två träden stått blött och därför skadats av isbildning? Myror skadar inte trädet direkt men däremot placerar de ut sina ”boskapshjordar” av bladlöss som de mjölkar på söt bladsaft. Och bladlössangrepp kan ju försvaga träd.

Varför ruttnar äpplen i trädet?

Gul monilia (fruktmögel) Monilia fructigena Angrepp av gul monilia på äpple visar sig på frukten när den mognar. Äpplena blir då bruna och ruttnar. I den bruna rötan bildas ringar av gulaktiga eller brunvita upphöjda mögelfläckar. Ibland angrips hela klasar med äpplen som ruttnar.

Varför faller äpplen från trädet?

I början av juli är det s k naturligt kartfall då träden själva gallrar och släpper kart. Kartfall kan även bero på alltför tung belastning, utebliven beskärning, torka eller näringsbrist. Äpplen angripna av fruktmögel, äppelvecklare eller rönnbärsmal kan också ramla ned i förväg och de ska tas bort och slängas.

Hur blir man av med spinn?

Duscha växterna ofta, speciellt när det är torrt och varm. Höj luftfuktigheten i växthus och uterum genom att spola golvet med vatten och ställ in hinkar med vatten. Sänk om möjligt värmen. Isolera omedelbart utsatta plantor, till exempel till badrummet där de behandlas med en gång.

Kan man äta angripna äpplen?

Delar som angrips av mögel ska man inte äta, men de går enligt Maj-Lis Pettersson bra att lägga på komposten. – Det blir jättefin jord utav det, säger hon. Äpplen som har skador av mal och vecklare går även de bra att kompostera eller använda som livsmedel efter att man skurit bort de angripna delarna.

Hur får man bort spinn på äppelträd?

Det som ser ut som spindelväv är ett gytter av larver i ihoprullade blad, inspunna i spinntråd. Om det inte är för många ”larvnästen” kan du plocka bort dem för hand och skära bort de angripna skotten med bra resultat. För varje larv du plockar bort blir det färre vuxna malar.

Hur ser äppelvecklare ut?

Äppelvecklaren är en liten gråbrun fjäril. Den flyger från slutet av maj till början av juli och lägger sina ägg på unga blad eller skott. Varje hona lever ungefär 20 dagar och lägger under den tiden omkring 100 ägg. Äggen kläcks till rosa larver (kallades förr äppelmask) som går in i kärnhuset för att äta av kärnorna.

Hur får man bort Spinnmal?

Spinnkvalster slår till när luften är varm och torr och angreppet kan snabbt explodera….Åtgärder mot spinnkvalster

  1. Se till att växterna inte lider brist på vatten.
  2. Spana extra på begärliga växter och plocka bort angripna växtdelar så fort du ser angrepp.
  3. Duscha växterna ofta, speciellt när det är torrt och varm.

Hur dödar man spinnkvalster?

Kvalstren sitter på undersidan av bladen så rengör ordentligt där. Spraya växten med något växtvårdande medel. Du kan använda dig av såpvatten, men det är inte säkert att det räcker. Bladglansmedel som Parafinol är effektivt mot spinnkvalster.

Share this post