Rekommendationer

Vad ar Antrumgastrit?

Vad är Antrumgastrit?

Magkatarr visar sig ofta i form av magsmärtor i övre delen av magens mitt. Det är typiskt att känna ett sug från magsäcken och ha en brännande känsla i magen. Många besväras även av halsbränna med sura uppstötningar, rapningar och illamående. Symptomen brukar förvärras när du äter eller dricker.

Magkatarr heter egentligen dyspepsi och kallas också känslig mage. Symtom kan vara en brännande känsla i magen, smärta, obehag och illamående. Det blir oftast bättre om du försöker minska ner på sånt som kan ge symtom som till exempel stress, alkohol, kaffe och stark mat.

Vad gör man åt magsår?

Behandling av magsår Magsår behandlas med ett läkemedel som tillhör läkemedelsgruppen protonpumpshämmare. De verkar genom att minska mängden saltsyra i magsäcken. Magsår kan bero på en bakterie som heter Helicobacter pylori. Då får du antibiotika tillsammans med protonpumpshämmare.

Kan man bli frisk från Helicobacter?

Om man genom läkemedel lyckas behandla bort bakterien brukar patientens besvär försvinna och magslemhinnan läka. Det är dock inte ovanligt att man finner personer som bär på bakterien, och eventuellt har förändringar i mag- och tarmslemhinnan, utan att ha några symtom alls.

Hur länge sitter gastrit i?

Kan leda till kronisk eller akut gastrit Magkatarrens symptomen liknar de som brukar drabba vid magsår. Det man bör hålla ögonen på är hur länge besvären håller i sig, förklarar Ragnar Stolt. – Har man ont längre än en vecka eller två så kan det vara ett magsår man har drabbats av.

Kan magsår läka sig själv?

Behandling. Ett magsår kan läka av sig själv, men kommer oftast tillbaka. Därför ska ett magsår alltid behandlas eftersom det annars kan utvecklas till ett blödande eller brustet magsår. Det finns bra behandling, och de flesta blir friska med hjälp av läkemedel.

Vad ska man undvika vid magsår?

Det här kan vara bra att undvika:

  • starkt kryddad mat.
  • hårt stekt mat.
  • kaffe.
  • sura drycker, exempelvis juice och läsk.
  • alkohol.
  • rökning.
  • antiinflammatoriska läkemedel.

Share this post