Populära

Hur lange spola vatten pa brannskada?

Hur länge spola vatten på brännskada?

Om möjligt ska du omedelbart kyla ned brännskadan genom att spola den i svalt vatten i minst 20 minuter. Detta kan begränsa vävnadsskadan och lindra smärtan.

I vilka tre olika grader indelas brännskador?

Huden har tre olika lager: överhuden, läderhuden och underhuden. Förenklat kan det sägas att en första gradens brännskada (överhudsskada) skadat överhuden, medan en andra gradens brännskada (delhudsskada) gått ner i läderhuden och en tredje gradens brännskada (fullhudsskada) skadat alla hudlager.

Varför ljummet vatten på brännskada?

Vid brännskada med kokande eller hett vatten ska du istället skölja med ljummet vatten. Svalt eller kallt vatten täpper till porerna och det heta brännande vattnet stängs in i huden och bränner mer. Det ljumma vattnet täpper inte till porerna utan hjälper till att spä ut det heta vattnet i huden.

Vilken brännskada är vanlig vid brännskada från kokande vatten?

Djupare brännskada Det kan hända om du får en het och trögflytande vätska över dig, till exempel varm knäck eller kokande gröt. Det kan också hända om det till exempel börjar brinna i dina kläder. Huden blir vit, brun eller svart och känns hårdare än vanlig hud, ungefär som läder eller gummi.

Hur länge är man bränd?

Första gradens brännskada innebär att yttersta lagret av huden har skadats. Det kan uppstå om man exempelvis varit ute i solen för länge. Skadorna kan nästan alltid behandlas hemma och läker oftast inom några dagar till en vecka. Här går vi igenom hur du kan lindra smärtan och när det är dags att söka vård.

Hur lång tid tar det för ett brännsår att läka?

Ytliga dermala brännskador läker, under optimala förhållanden, inom cirka två veckor och lämnar oftast inga ärr. Dock kan pigmentrubbningar uppstå, framför allt hos patienter med pigmenterad hud. Klåda är vanligt under läkningstiden och kan kvarstå i veckor-månader även efter komplett läkning.

Vad menas med 9% regeln?

Utbredningen av brännskadan beskrivs som den yta som drabbats och anges i procent av den totala kroppsytan. Det finns ett flertal enkla sätt att kalkylera den brända ytan. Den enklaste för vuxna är den så kallade ”9-regeln” där kroppens stora regioner delas in i 11 delar x 9 procent som ses i figuren nedan.

Hur länge kan Jelonet sitta?

Jelonet och utanpå sätts sterila, torra kompresser som fixeras med elastisk linda. Förbandet kan sitta 4–5 dygn.

Vilket är det akuta omhändertagandet av en person som bränt sig?

AKUT OMHÄNDERTAGANDE. På olycksplatsen gäller det att snabbt få en överblick över situationen, få den brännskadade ur farozonen och släcka eventuell eld i kläder (vatten, brandsläckare eller kvävning med filt eller liknande) men samtidigt att skydda sig själv.

Varför ska man hålla en brännskadad varm?

Syftet är att sänka temperaturen i huden till <44 °C. Vid högre temperaturer överstiger cellproteindenatureringen de repara- tiva möjligheterna, och celldöd sker [2]. Vår rekommendation är att kyla med 25–30-gradigt vatten i 10–20 minuter. Efter av- slutad kylning ska patient och skador hållas varma och torra.

Vad ska man smörja på brännsår?

Om du har en brännskada med rodnad kan du smörja huden där den är röd med svalkande lotion, som kylbalsam eller gel med aloe vera. Kräm eller salva med hydrokortison kan också lindra smärtan, men använd inte hydrokortison till barn under 2 år utan att prata med en läkare först.

Vad menas med termiska skador?

En termisk brännskada uppstår då heta fasta ämnen, flytande ämnen eller gaser under en kortare eller längre tid kommer i kontakt med mänsklig vävnad. Så länge värmen består i huden fortsätter utbredningen av skadan på djupet och åt sidorna.

Share this post