Allmänning

Vad transporterar Floem?

Vad transporterar Floem?

Svar Socker bildas genom fotosyntes i bladen. Därifrån transporteras sockret ut i ett rörsystem som kallas floem. Det utgörs av levande celler. I floemet transporteras socker i alla möjliga riktningar utgående från bladen.

Hur tar roten upp vatten?

Växter tar upp vatten genom sina rötter och avdunstar (transpirerar) vatten genom klyvöppningar på bladens undersida.

Hur kan träd bli så stora?

Ett träd har en eller flera stammar som bär upp hela trädet från roten. Veden ger träden egenskapen att bli mycket gamla och stora. Veden består av cellulosa och lignin, som är en form av limsubstans.

Hur drivs transport i floemet?

Transport i floemet drivs av ett ÖVERTRYCK som uppstår vid sourcen. När socker aktivt transporteras in i floemet strömmar vatten efter med osmos och detta ger ett övertryck. Vid sinken transporteras socker aktivt ut ur floemet och vatten lämnar då också floemet.

Hur kan vattnet komma från rötterna upp till bladen?

Vatten transporteras från rötter till blad i ett rörsystem uppbyggt av specialiserade celler som är döda och tomma. Rörsystemet som på fackspråk kallas xylem är synligt som ved i stammar och ”nerver” i blad. Vattnet transporteras som en följd av att bladen förlorar vatten när klyvöppningarna hålls öppna.

Hur sker näringsupptaget hos växter?

För växtens näringsupptag är även jordens struktur och dränering viktiga faktorer eftersom rotsystemet växer till bättre i en jord med god struktur. Växten består till största delen av vatten, 80–90 procent, och kolhydrater som huvudsakligen består av kol, syre och väte.

Hur långt kan ett träd bli?

Världens högsta nu levande träd är en amerikansk sequoia, 115 meter högt. Det som begränsar hur högt ett träd kan bli är vattentransporten. Mer än 140 meter går det inte att frakta vatten från rötterna till toppen. Även eucaplyptus och en del lövträd i regnskogar kan bli riktigt höga.

Hur högt växer ett träd?

Tillväxthastigheten hos ett träd beror på plantans genetiska egenskaper samt framförallt på växtplatsen och på hur starka röjningarna och gallringarna är. Granar kan under gynnsamma växtförhållanden bli upp mot 40 meter och tallar upp till 30 meter höga.

Share this post