Frågor

Hur lange haller en syrgastub?

Hur länge håller en syrgastub?

Gasflaskan är på 2 liter. En fylld flaska innehåller 200 bars tryck. Räkneexempel: En 2 liters gasflaska x 200 bar = 400 liter fri gas Antal liter fri gas/antal liter per min/60 minuter = antal timmar som gasen räcker.

Vad är viktigt att tänka på gällande brandsäkerheten vid syrgasbehandling?

Rökning, öppen eld eller glöd får inte förekomma i rum där oxygenbehandling ges. Fett som kommer i kontakt med oxygen vid högt tryck på exempelvis gasflaskor, kan självantända och brinna explosionsartat. Därför måste utrustning och verktyg som används vid oxygenbehandling vara fria från fett (till exempel smörjolja).

Vilken syrgasmask?

Det finns olika typer av syrgasmasker. För alla typerna gäller att man noggrant måste ta reda på vilka syrgasflöden de är avsedda för. Öppen syrgasmask har flera öppningar i själva masken. Den kan därför användas vid både låga och höga syrgasflöden.

Hur många liter syrgas på grimma?

Syrgasbehandling kan ges genom olika masker som kan ha olika flöden. När minst mängd syrgas behövs så kan en näsgrimma användas. Via näsgrimma ska inte mer än 4 l/min syrgas administreras och man kan då vänta sig att nå 32-36 % syrgas.

Kan oxygen självantända?

Olja och fett är särskilt farliga i närvaro av oxygen, eftersom de kan självantända och brinna explosivt.

Kan en syrgastub explodera?

Kommer flytande syrgas i kontakt med en öppen låga blir det en explosionsartad brand. Komprimerad syrgas i en flaska utgör en risk i samband med en brand, flaskan är ett tryckkärl. Värms flaskan upp till ca 350⁰ C riskerar flaskan att explodera och den syrgas som fanns i flaskan kommer ut och ökar på branden.

Vad behöver du kunna om syrgasbehandling som vård och omsorgspersonal?

Läs mer i Vårdhandboken

  • Basala hygienrutiner och klädregler. Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.
  • Patientens rättsliga ställning.
  • Avvikelse- och riskhantering.
  • Dokumentation.

Finns syre i flytande form?

Flytande syre benämns ibland LOX (liquid oxygen). Oftast är det för att spara lagerutrymme och transportkostnader som man väljer en lösning med flytande syrgas.

Varför använder man Reservoarmask?

Alla läkare och sjuksköterskor på vårdavdelningar inom NU-sjukvården. Som första åtgärd efter att fri luftväg etablerats är att ge 15 L/min syrgas på reservoarmask. Saturation kontrolleras med pulsoxymeter.

När ska syrgas ges?

Oxygen som läkemedel Andningsoxygen är ett läkemedel som i princip endast ska ordineras vid hypoxi (onormalt låg syremättnad). Andnöd, bröstsmärta, illamående och så vidare är i sig inte indikationer för oxygenbehandling.

Är 5 liter syrgas mycket?

Syrgas på högflödesrotameter kan varieras mellan 5 till 15 liter/minut. Det är viktigt att inte överskrida 15 liter/min då rotametern ger ett klart högre flöde när den skruvas upp över 15 liter/min.

Vad är Högflödesgrimma?

I dag används så kallad högflödesgrimma, en liten slang som sätts under barnets näsa och blåser ut uppvärmd syrgas, på de flesta barnkliniker i Sverige. – Högflödesgrimma rullades ut brett, som ett alternativ, inom barnsjukvården i Sverige för några år sedan, men vi har saknat evidens för att det faktisk är bra.

Share this post