Blogga

Vilka mediciner ger viktuppgang?

Vilka mediciner ger viktuppgång?

Såväl äldre antipsykotika som nyare, atypiska antipsykotika associeras med uttalad viktuppgång [1,3]. I en genomgång av data för atypiska antipsykotika ledde olanzapin till den kraftigaste viktuppgången (2,4 kg), följt av quetiapin (1,1 kg) och risperidon (0,8 kg) [1].

Vilka sjukdomar ger viktuppgång?

Det kan då vara ett symtom på till exempel ödem, akromegali, Cushings syndrom, hypotyreos, eller insulinom, eller uppkomma som läkemedelsbiverkning. Några genetiska orsaker till viktökning innefattar Alströms syndrom och Prader-Willis syndrom.

Vilka antidepressiva går man inte upp i vikt av?

Litium var viktneutral. Antidepressiv behandling med amitriptylin (1,8 kg) och mirtazapin (1,5 kg) gav viktuppgång, medan viktnedgång sågs för bupropion (1,3 kg) och fluoxetin (1,3 kg). För övriga antidepressiva medel var det antingen icke-signifikanta resultat eller mindre tillförlitliga resultat.

Hur förlorar man vikt snabbt?

10 enkla tips för att gå ner i vikt snabbare

  1. Undvik drycker med mycket socker och fruktjuice.
  2. Drick vatten en halvtimme innan dina måltider.
  3. Välj viktminskning ”vänliga” livsmedel.
  4. Ät löslig fiber.
  5. Drick kaffe eller te.
  6. Ät mer fullkorn.
  7. Ät din mat långsamt.
  8. Använd mindre tallrikar.

Finns det tabletter för att gå upp i vikt?

Går det att gå upp i vikt med tabletter? Det råder olika åsikter om det. Inom träningsbranschen rekommenderas du att gå upp i vikt med tabletter som innehåller kreatin eller äta en gainer för att öka i vikt. I nuläget finns inga sådana kosttillskott på Apoteksgruppen.

Vilken blodtrycksmedicin har minst biverkningar?

Allt färre biverkningar ACE-hämmare förorsakar torr hosta hos en del och betablockare kan sänka ansträngningstoleransen. En fördel med kombinationsmedicinbehandling är den, att också biverkningarna av medicineringen minskar, då medicindosen är mindre.

Vad kan plötslig viktuppgång bero på?

Plötslig viktökning kan bero på blodstockning eller att du äter för mycket. Viktökning orsakad av vätskeretention kan öka belastningen på hjärtat, eftersom det måste pumpa hårdare för att cirkulera runt blodets överskottsvätska i kroppen. Om du samlar på dig vätska, går du oftast upp i vikt snabbt.

Vad beror viktökning på?

Övervikt beror oftast på att man får i sig mer energi från mat och dryck, än vad man gör av med genom att röra på sig. Men man kan också födas med gener som gör det lättare går upp i vikt. Även stress, vissa sjukdomar och en del mediciner kan påverka vikten. Vad och hur du äter kan bero på flera saker.

Hur mycket går man upp i vikt av sertralin?

Ingen skillnad i viktupp- gång uppmättes mellan sertralin och citalopram vid behandling under sex måna- der [2]. I en annan studie ökade 4,5 procent av cita- loprambehandlade patienter i vikt i jämförelse med 2,5 procent av sertralinbehand- lade patienter [3].

Kan man gå upp i vikt av citalopram?

I genomsnitt gick citalopram-behandlade upp 1,3 kilo i vikt, men spridningen var stor (standardavvikelse 4 kilo). Det tricykliska preparatet amitriptylin (bl a Saroten) och monoaminåterupptagshämmaren bupropion (Voxra) var förknippade med minskad risk för viktuppgång jämfört med citapolpram.

Hur går jag ner 5 kg på en vecka?

För att kunna gå ner 1,5 kg per vecka så bör du lägga till mer vatten i din diet, eller överväga en fasta. Det kanske känns som att 3,5 kg är max, men att utföra konditionsträning kan enkelt lägga till mer viktminskning.

Hur går man ner 10 kilo på en vecka?

Det hela är egentligen busenkelt. För att gå ner 1 kilo i vikt behöver du lägga dig på ett underskott på 7 000 kilokalorier. Ett underskott på 1 000 kilokalorier om dagen innebär alltså att du kan gå ner 1 kilo på en vecka. Vill du då gå ner 10 kilo, så ja, ge det 10 veckor bara.

Zonisamid (Zonegran) och topiramat gav istället påtaglig viktnedgång (7,7 kg respektive 3,8 kg). Karbamazepin gav ett kilos viktuppgång, men det resultatet var mindre tillförlitligt. Följande neuroleptika gav viktuppgång inom i medeltal tre månader: olanzapin (2,4 kg), quetiapin (1,1 kg) och risperidon (0,8 kg).

Är citalopram bra?

Citalopram kan orsaka förlängd QTc-tid, som innebär ökad risk för »torsade de pointes« och livshotande ventrikelarytmier. Möjligen gäller detsamma även för andra SSRI enligt diskussioner i litteraturen. Hjärtsjukdom är en riskfaktor för förlängd QTc-tid, liksom hög ålder och elektrolytrubbningar.

Share this post