Allmänning

Vilka olika typer av antagonism finns det?

Vilka olika typer av antagonism finns det?

Olika typer av ligandbindningar

  • Kompetitiv inbindning — den fysiologiska liganden och antagonisten tävlar om att binda till receptorn.
  • Irreversibel antagonist — kovalent inbindning till receptorn, vilket hindrar den fysiologiska agonisten från att binda till receptorn.

Vad menas med biotillgänglighet?

Bioavailability (F): Biologisk tillgänglighet eller biotillgänglighet är den del av en administrerad dos som når systemcirkulationen i oförändrad form. De vanligaste orsakerna till låg biotillgänglighet är ofullständig absorption respektive s.k. första-passagemetabolism i tarmvägg och lever.

Vad betyder dosberoende?

Utmärkande för typ A-reaktioner är biverkningar som är teoretiskt förutsägbara, vanligen dosberoende och försvinner oftast på sänkt dos eller vid utsättning av läkemedlet. Typ B-reaktioner innebär vanligen en påverkan som man inte väntar sig utifrån de kända farmakologiska effekterna av läkemedlet.

Vad är den enskilt största orsaken till farmakodynamiska interaktioner?

Vad beror interaktionerna på? Läkemedelsinteraktioner är oftast förknippade antingen med hur läkemedlet verkar i kroppen och målet för dess nyttiga och skadliga effekter (farmakodynamik) eller vilka läkemedelshalter som uppnås i kroppen och på läkemedlets verkningsställe (farmakokinetik).

Vilka organ hjälper till att bryta ner och utsöndras läkemedel i kroppen?

Läkemedlen bryts ofta ner i kroppen, till exempel i levern eller njurarna, och lämnar så småningom kroppen med urinen, avföringen, när du svettas eller andas ut.

Vad är skillnad mellan agonist och antagonist?

Inom farmakologin är en agonist en ligandläkemedel, eller annan substans, som binder till en receptor och stimulerar receptorns aktivitet. Detta till skillnad från antagonisten, som hämmar/stoppar aktivering av en recpetor. Exempel på agonister är bensodiazepiner och barbiturater.

Vad är farmakologi?

Farmakologi är läran om kemiska substanser, främst läkemedel, och vilken effekt de har på levande organismer. Farmakologin täcker in tillverkningen av substanser, substansernas kemiska sammansättning, deras omsättning i kroppen, deras giftighet, deras medicinska verkan, och användningen av substanserna i vården.

Vad menas med clearance?

(eng.), njurarnas förmåga att rena blodet från viss substans: clearancevärdet anger hur stor volym blod per tidsenhet som renas från viss substans (ml/min).

Vad innebär det att ett läkemedel har hög affinitet?

När läkemedlet tas upp i kroppen (absorption), fördelas det via blodet ut i kroppens alla vävnader (distribution). Beroende på läkemedlets kemiska egenskaper, som grad av fettlöslighet och joniseringsgrad vid fysiologiskt pH, varierar affiniteten till olika vävnader.

Share this post