Ny

Kan kattpest smitta manniskor?

Kan kattpest smitta människor?

Katter som vaccineras korrekt och därmed utvecklat ett skydd mot parvoviruset blir vanligtvis inte sjuka och sprider därmed inte viruset. Människor och hundar smittas inte av kattens parvovirus.

Hur länge har en katt kattsnuva?

Sjukdomen kan också visa sig som sår i munnen, nedsatt aptit, feber och påverkat allmäntillstånd. I få fall utvecklas kattsnuvan vidare till lunginflammation. Vissa katter får milda symptom som enstaka nysningar och lite rinnande nos, medan andra blir kraftigt påverkade. De flesta katter blir friska efter någon vecka.

Hur vanligt är det att kattungar dör?

Mellan 70,8 procent och 91 procent av alla kattungar som föds överlever fram till avvänjningen. Majoriteten av de kattungar som inte överlever är dödfödda eller dör under sina första levnadsdagar. Veterinärmedicine doktor Eva Axnér redogör för några av de problem som kan inträffa under och efter kattungens födsel.

Kan man bota kattpest?

Vid en lindrig variant av sjukdomen kan det räcka med vila och skonkost i några dagar. Även vaccinerade katter kan drabbas lindrigt. I allvarliga behöver katten skrivas in på djursjukhus för att ha en chans att överleva. Eftersom kattpest orsakas av ett virus kan det inte behandlas med antibiotika.

Hur får en katt kattpest?

Kattpest orsakas av Felint panleukopenivirus (FPV), på svenska kallat kattens parvovirus. En infekterad katt sprider virus framförallt via sin avföring. Katten behöver inte själv ha några symtom, trots att den sprider smitta. En katt kan också vara smittsam under lång tid, i upp till flera månader.

Hur yttrar sig kattpest?

Symptom på kattpest De katter som insjuknar kan bli väldigt sjuka. Symptom visar sig ca fyra till fem dagar efter att de har smittats och i allvarliga fall dör katten redan några timmar efter att första symptomen visat sig. Smittan är som mest allvarlig för unga katter. Katten får hög feber och smärtor i buken.

Hur länge smittar kattsnuva?

Smitta utsöndras från kattens ökade nos- och ögonflöde. Viruset är mycket smittsamt och smittar framför allt via direktkontakt med en katt som är sjuk, eller en symtomfri smittbärare. Viruset kan överleva i flera veckor i miljön, så smittöverföring kan ske indirekt också.

Share this post