Frågor

Vilka tander har Kuspar?

Vilka tänder har Kuspar?

Kindtänder (premolarer): de tänder (två uppe och två nere på varje sida) som har två spetsiga tuggknölar (kuspar) på tuggytan. Kindtänderna används för att tugga och sönderdela maten.

Vad har tänderna för uppgift?

Det är tändernas viktigaste uppgift, att sönderdela maten till mindre bitar. Det är det första steget i matspjälkningen. I munnen sitter också långa och vassa tänder, hörntänderna. Många däggdjur, som människan, har hörntänder för att kunna bita tag i och slita sönder mat.

Varför växer tänder snett?

Sneda tänder Eftersom barnets käke fortfarande är liten när de stora vuxentänderna kommer kan det bli trångt när de nya tänderna ska få plats. Därför kan vuxentänderna stå lite snett till en början. Detta brukar rätta till sig när barnet och käken växer.

Vad kan man göra för att förhindra uppkomsten av karies?

Borsta tänderna noggrant med fluoridtandkräm varje morgon och kväll. Gör rent mellan tänderna, till exempel med tandtråd varje dag. Ta extra fluoridtillskott om din tandläkare eller tandhygienist bedömer att det behövs. Stärka utsöndring av saliv i munnen, som skyddar mot karies.

Vilka tänder är molarer?

Stora kindtänderna, molarerna, sitter längst bak i munnen. Dem har du också åtta stycken av. En molar kallas ibland även för oxeltand. Vidsdomständerna sitter allra längst in, om du har några.

När får man molarer?

Molarer med två eller fyra rötter är vanligast i underkäken; i överkäken är det vanligare med tre rötter. Människan har i vuxen ålder oftast tre molarer i varje kvadrant, totalt tolv. Nummer sex, som även kallas för ”sexårstand”, är den första permanenta molaren att eruptera (framträda i munhålan).

När bildas Vuxentänder?

De ska vara större för att passa in i ansiktet som växer. Växlingen från mjölktänder och permanenta tänder brukar vara klar när barnet är mellan 9 och 13 år. Då har hen fått sammanlagt 28 permanenta tänder. Visdomständerna brukar komma fram i senare delen av tonåren och fram till cirka 25 års ålder.

Hur ser det ut innan tandsprickning?

Vid tandsprickning blir tandköttet ofta vitt och känns lite hårt, vilket är ett tecken på att tandkronan är på väg att växa fram. Följande är symtom på att en mjölktand är på väg: Tandköttet är rött och svullet. Tandköttet är vitt och känns lite hårt.

Vad betyder Sekundärkaries?

Om kariesangreppet finns i anslutning till en gammal lagning kallas det för sekundärkaries, eller D2. Termen manifestkaries, D3, innebär att angreppet gått igenom emaljen och ner i dentinet. Om ett sådant hål inte behandlas kan bakterierna tränga längre in i tanden så att den innersta delen, pulpan, blir inflammerad.

Vad ökar risken för karies?

Det finns en del faktorer som påverkar själva kariesprocessen: som närvaro av mikroorganismer, socker och andra kolhydrater, försvarsfaktorer, salivens sammansättning, munhygien och fluorider. – Men det finns även sådant som indirekt påverkar karies, även om dessa inte har just med tänderna att göra.

Share this post