Populära

Vad ar molekylart vate?

Vad är molekylärt väte?

Vätgas är helt enkelt två väteatomer som sitter ihop och bildar molekylen diväte eller som en del säger molekylärt väte (H2). Det är en färglös, luktfri neutral gas som är opolär och till stor del icke-reaktiv. H2 är universums minsta molekyl.

Finns det väte i luften?

På jorden förekommer väte mest bundet i vatten (diväteoxid H2O) och inte till så stor del i atmosfären.

Hur kan man framställa vätgas?

Man kan framställa vätgas på olika sätt. Nästan all vätgas som används av industrin idag framställs ur fossilgas genom så kallad ångreformering. Fossilgasen hettas upp till mellan 700-1100 grader tillsammans med en katalysator av metall.

Vad är H2?

Grundämnet väte (H) är det mest förekommande ämnet i universum och nummer ett i det periodiska systemet. Tillsammans med två väteatomer bildas vätgas (H2).

Vad har vätejoner för laddning?

En vätejon är en jon som består av en positivt eller negativt laddad väteatom. Väteatomen i sig består av en proton och en elektron. En positiv vätejon (H+) är en väteatom där elektronen saknas och består alltså endast av en proton. En negativ vätejon (H-) har två elektroner och kallas för hydridjon.

Är väte explosivt?

Vätgas är explosivt när det blandas med syre i ett begränsat utrymme, men tanken innehåller bara vätgas under mycket högt tryck, 700 bar.

Vilken kemisk formel har en Kvävemolekyl?

Kväveatomer i luften sitter bundna till varandra i par. Skriv fem kvävemolekyler med en kemisk formel. 5N(nedsänkt)2.

Vad kostar vätgasen?

Vad kostar det att tanka vätgas? Priset på bränslet (vätgasen) per mil ligger på cirka samma, eller nära under, kostnaden för bensin eller diesel. Runt 9 kr per mil för vanliga personbilar.

Vad kostar det att framställa vätgas?

Beroende på hur mycket vätgas som görs åt gången kostar det ungefär 40-60kr per kg att producera vätgas med elektrolys (ränta på investering undantaget). Ungefär hälften av kostnaden kommer från elen som används i framställningen, resten är kostnader för investering och drift av elektrolysören.

Vad är vät?

Vät betyder ungefär detsamma som göl.

Share this post