Populära

Vad innebar det att vara kroniskt sjuk i cancer?

Vad innebär det att vara kroniskt sjuk i cancer?

Cancer som inte är botbar kallas kronisk cancer. Det betyder inte att man inte kan göra något – det kan man alltid – men behandlingen som nu erbjuds syftar till att lindra och förbygga olika symtom, bromsa sjukdomsförloppet och kanske förlänga livet. Man kan trots allt leva en ganska lång tid med kronisk cancer.

Vad händer när man utsätts för radioaktiv strålning?

Exempel på akuta strålskador kan vara illamående, hudrodnader, ögonskador, nedsatt immunförsvar och sterilitet – och kan i värsta fall leda till att en person avlider. Akuta strålskador uppstår endast vid mycket höga stråldoser och förekommer sällan inom diagnostiken men kan förekomma inom strålbehandling.

Kan man Strålbehandlas flera gånger?

Det är vanligt att få behandlingen en gång om dagen men det kan vara olika. En del behöver behandling två gånger om dagen, andra har behandlingsfria dagar under veckan. Det är vanligt med färre behandlingstillfällen vid strålbehandling för att lindra symtom. Den totala stråldosen är lägre.

Vilka är sena månader eller år biverkningar efter strålbehandling?

Sena biverkningar kan komma från några månader till flera år efter att behandlingen är slut. Hur de uttrycker sig är olika och de kan ha flera olika orsaker bland annat var ditt strålfält varit. Om du fått strålbehandling mot hjärnan kan du till exempel få problem med inlärning och minne.

Hur länge kan man leva med kronisk cancer?

Patienten kan leva med kronisk cancer i flera år, till och med i årtionden. I fokus står ofta livskvaliteten och att leva med de symtom som cancern och cancerbehandlingarna medför.

Hur man kan skydda sig mot strålning?

Länsstyrelsen kan rekommendera skyddsåtgärderna inomhusvistelse och att äta jodtabletter som skydd mot strålning. Vid inomhusvistelse ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4.

Hur länge har man biverkningar efter strålning?

Många får inga biverkningar alls. Biverkningar vid strålbehandling delas ofta in i tidiga och sena. De flesta tidiga biverkningar brukar märkas av efter två till tre veckors behandling, men de kan komma tidigare. De går inte över genast efter sista behandlingen.

Hur länge har man ont efter strålning?

Används ofta mot skelettmetastaser. Palliativ behandling används ofta mot skelettmetastaser (dottertumörer i skelettet). Dessa kan vara mycket smärtsamma. Strålbehandling kan göra att patienten blir smärtfri utan biverkningar, och kan vara det i månader eller ibland flera år efter behandlingen.

Share this post