Ny

Vad ar Svagvaxande trad?

Vad är Svagväxande träd?

En starkväxande grundstam ger i allmänhet större träd med god jordförankring och stadiga grenar. Svagväxande grundstammar ger mindre träd med klenare rotsystem som gör att trädet inte står lika stadigt.

Vad är Fruktträdskräfta?

Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap 2010 Fruktträdskräfta (Nectria galligena Bres.) är en svampsjukdom som sprids genom sporer och orsakar röta på stam och grenverk hos många lövträd bl. a. äppel- och päronträd.

Vad menas med Svagväxande äppelträd?

SVAGVÄXANDE GRUNDSTAM – ÄPPLE Ett helt annat växtsätt och utseende får träd som är ympade på en svagväxande grundstam. Träden blir små, lättplockade och ger skörd i tidig ålder. I den kommersiella äppelodlingen används numer uteslutande svagväxande träd, men de är mycket intressanta också för fritidsodlare.

Kan man hålla ett äppelträd litet?

Vi har ett stort äppelträd på tomten som vi vill beskära så att det blir mindre. Hur gör vi? Det går inte att omforma ett gammalt träd helt, men det går att minska det under några års beskärningar.

Varför släpper barken på äppelträdet?

Det kan vara frostskador som orsakat sprickor som gör att barken lossnar. Solen värmer upp stammarna på våren under dagen, stammen spricker sedan när det blir kallt på natten. Förr var det vanligt att vitkalka stammar på fruktträd, den vita färgen minskar risken att trädet tar åt sig värmen så mycket.

Hur mycket plats tar ett äppelträd?

Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter.

Hur beskära litet äppelträd?

Checklista

  1. Ta bort grenar som växer inåt.
  2. Ta bort grenar som skaver mot andra grenar.
  3. Ta bort döda och skadade grenar.
  4. Färre grenar ger inte sämre skörd, så gallra bland grenarna.
  5. Ta bort rotskott och oönskade skott från grundstammen.

Share this post