Ny

Vad hander om pollinering forsvinner?

Vad händer om pollinering försvinner?

Det viktigaste av allt: pollineringen är livsviktig för naturen. Så mycket som 90 procent av de vilda växterna är, åtminstone delvis, beroende av pollinatörer för att föröka sig. Växterna i sin tur ger mat och skydd åt många vilda djur. Utan pollinerarna skulle det inte finnas fungerande och stabila ekosystem.

Är bin viktiga?

Tillsammans med andra pollinatörer, som till exempel fjärilar och kolibrier och fladdermöss, är bin nödvändiga för produktionen av mat och därmed människans överlevnad. Pollineringen är oerhört viktig för matproduktionen men även för bönders försörjning och den biologiska mångfalden.

Får man odla GMO grödor i Sverige?

Godkända GMO i Sverige I Sverige odlar vi bara genetiskt modifierade växter i fältförsök och i inneslutna miljöer (till exempel laboratorier och växthus). Några exempel på växter som har odlats på senare tid är vete, hybridasp och potatis. Vi odlar alltså inte någon genetiskt modifierad växt kommersiellt i Sverige.

Varför inga bin i år?

Blommorna minskar också på grund av alltför tidig slåtter av hövallar och ett mycket hårt tryck på betesmarkerna i vissa områden. Forskare vid Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet har nu gemensamt börjat dryfta om det går att rädda utrotningshotade humlor och bin.

Varför minskar pollinatörer?

Studier har visat att pollinerande insekter har minskat både i antal och i antal arter globalt och i Sverige. Färre blomrika miljöer, ökad användning av växtskyddsmedel, klimatförändringar med mera är några av de hot som drabbar de vilda pollinatörerna.

Vad bidrar bin till?

Genom att samla mat, nektar och pollen från blommorna, gör bina oss den största av tjänster. När bina besöker blommorna så sprider de pollen och hjälper växterna att bilda frukter och frön. För att täcka det behov av pollinering som behövs enbart för de odlade grödorna behöver vi fördubbla antalet bisamhällen.

Vad hotar bina?

Giftiga bekämpningsmedel När bina samlar pollen från blommor som behandlats med bekämpningsmedel får de med sig giftet i maten till larverna. Det kan göra att larverna inte växer som de ska. Bin kan också få i sig giftet direkt när de dricker nektar eller äter pollen, gifterna kan då skada biet.

Vad är det som krävs för att odla genmodifierade växter?

Det krävs tillstånd för att odla eller importera GMO och för att använda GMO som foder eller livsmedel. Däremot behövs inte tillstånd för teknisk användning av GMO eller för import av bearbetade produkter, till exempel bomullstyg eller rapsolja.

Varför minskar bin?

Antalet bin har minskat kraftigt i västvärlden de senaste åren. Varroakvalster och associerade virus är de troligaste orsakerna till massdöd av honungsbin i Sverige. Det behövs nya beredskapsplaner mot ett antal olika skadegörare på bin. Brist på pollen och nektar kan skada bins hälsa.

Vilka växter pollinerar bin?

Växter som blommar tidig vår eller på andra tidpunkter när det inte finns så många andra blommande växter är betydelsefulla även om de inte är de mest pollen- eller nektarrika. Tidigt på våren är vintergäck, snödroppar, scilla, krokus, sippor, sälg, hassel och lönn attraktiva för nyvaknade bin och humlor.

Vilka blommor blir pollineras med hjälp av insekter?

Lavendel – inte bara fjärilarnas favorit, utan även bin och humlors. Trivs soligt och blommar länge. Timjan, rosmarin och salvia – kryddväxter som bin och andra pollinatörer gillar.

Vilka blommor gillar pollinerare?

BIN & HUMLOR

  • Några växter som bin gillar:
  • Vår. Vintergäck (låt löven ligga på hösten om du vill att de ska frodas på våren) Vårkrokus. Skilla.
  • Sommar. Smultron. Hallon. Klöver (i princip alla sorter) Lavendel. Mynta. Timjan. Citronmellis. Isop. Gurkört.
  • Höst. Kungsmynta. Kärleksört. Ljung. Höstaster (ger bara pollen) [/one-quarter]

Vilka vanliga växter i kommersiell odling är beroende av Insektspollinering?

Raps, rybs, klöver, åkerbönor är exempel på odlade växter som behöver eller gynnas av pollinering (Fabricius Kristiansen, 2011). Insektspollinering i raps bidrar till att skörden blir jämnare och kan öka med minst 5 %. Rybs gynnas desto mer av insektspollinering, skörden kan då öka med minst 15 %.

Hur kan man se vilka blommor som tar hjälp av insekter och vilka som tar hjälp av vinden?

Vilka blommor pollineras med hjälp av vinden

  • Pollen från olika växter sprids på olika sätt. Det kan spridas med vind och med vatten.
  • Vindpollinering är vanlig bland träd, gräs, starrarter och hängväxter.
  • Vindpollinerade växter har små enkla blommor och saknar oftast är doft och färg.

Vilka blommor gillar insekter?

Allium, bergenia, bergklint, höstanemon, blomstertobak, höstflox, rosenstav, jätteverbena, lavendel, rudbeckia, kärleksört, fackelblomster, näva, chokladskära, anisisop, syrener, nepeta, kaprifol, syrenbuddleja och olika ängsblommor.

Share this post