Allmänning

Vad ar autoimmun neutropeni?

Vad är autoimmun neutropeni?

Autoimmun neutropeni kan också uppkomma senare i livet och är då ofta kopplad till andra autoimmuna sjukdomar till exempel reumatisk sjukdom. Neutropeni kan också uppkomma utan känd orsak (idiopatisk neutropeni) både hos barn och vuxna. Kortvarig (akut) neutropeni kan bland annat orsakas av infektioner och läkemedel.

Varför får man ataxi?

Sjukdom/tillstånd Ataxi är grekiska för ”brist på ordning” och används som en medicinsk term för svårigheter att samordna rörelser. Ataxi uppstår ofta till följd av skador i lillhjärnan (cerebellum) men kan även bero på skador i balansorganet, hjärnstammen, ryggmärgen eller i perifera nerver.

Vad är Dercums sjukdom?

Dercums sjukdom, som här förkortas DD efter det engelska namnet Dercums Disease, karaktäriseras av förekomsten av flera smärtsamma större fettknölar i subkutan fettvävnad som förekommer icke symmetriskt var som helst på kroppen.

Vad är Pfapa?

PFAPA är en autoinflammatorisk sjukdom med återkommande feberepisoder och samtidiga symtom från munhåla och hals, men utan hosta och snuva.

Vad beror låga vita blodkroppar på?

Låga antal vita blodkroppar kan bero på flera orsaker såsom influensa och TBC. Likaså om du genomgår en behandling mot en överaktiv sköldkörtel eller t. ex. har sjukdomar i benmärgen, leukemi, förstorad mjälte, och b12-brist och folatbrist.

Vad är SCA3?

Sjukdomen heter SCA3, Spinocerebellär Ataxi typ 3. Den kallas också Machado-Joseph Disease. Den är progressiv och en kusin till Parkinson, MS och ALS. Den påverkar balansen och koordinationen, beroende på trassliga signaler från lillhjärnan till flera kroppsfunktioner.

Varför får man lymfödem?

Ett lymfödem orsakas av bristande transportkapacitet i lymfsystemet som en följd av missbildning, sjukdom, trauma eller tidigare behandling (t ex kirurgi eller strålbehandling) och leder till ansamling av lymfa i interstitiet med volymökning och sekundära förändringar i vävnaden.

Kan Lipom göra ont?

Fettknölar (lipom) De kan uppkomma var som helst på kroppen. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Fettknölar på ryggen, nacken och skuldrorna är ofta lite fastare medan knölar på armarna och benen vanligtvis är mjuka.

Share this post