Allmänning

Hur gor man for att sa Vall?

Hur gör man för att så Vall?

Förberedelse: plöj marken om det är möjligt. Harvning: en till två gånger för att skapa en jämn och lös såbädd. Vältning: för att packa översta jordlagret så att fröerna inte kommer för långt ner. Gödsling: det kan vara bra att grundgödsla jorden före sådd för att de nya plantorna ska få så bra näring som möjligt.

Hur får man bort Alsikeklöver?

Förgiftningssymtom. I hagen: Flytta hästen till hage utan alsikeklöver. Plöj och så om hagen, men var uppmärksam på återväxt då alsikeklövern är ett ogräs som sprider sig lätt och det är därför inte säkert att den försvinner helt.

Hur känner man igen alsikeklöver?

Alsikeklövern är vit eller rosa till färgen. Den har ett växtsätt som påminner om rödklövern, det vill säga den växer i relativt höga bestånd med blad och blommor på samma grenar. Färgen på blommorna kan likna vitklövern, men den är lägre och har varje blomma på en enkel stjälk utan blad.

När sår man vall på våren?

Även vallens kvalitet blir bättre vid tidig sådd. Gräs går att så under hösten, framför allt direkt efter skörd av skyddsgröda men kan också sås in i höstsäd. Klöver får dock en osäker etablering om den sås i augusti eller senare.

Vad kostar vallfrö?

Vad kostar vallinsådden?

Traktor inkl förare och bränsle kr/h Summa kr/ha
Stenplockning 0,2 h 485 100
Sådd 4 m en överfart 650 650
Vältning 6 m vid behov 495 250
Summa 4-5 överfarter 2 020-2 270

Vad kostar det att anlägga vall?

Längst ner i söder går det på ca 3500-4000 kr/Ha, beroende på harvning, sten etc.

När är det bäst att så ny vall?

Tidig sådd (mitten av september) gav bäst vallar och minst ogräsförekomst, men i några av försöken blev tillväxten av timotej och engelskt rajgräs så kraftig att höstveteskörden påverkades negativt. Svinglarna ska helst sås i mitten av september medan timotej och engelskt rajgräs kan sås några veckor senare.

Share this post