Allmänning

Vad ar Lunglob?

Vad är Lunglob?

Lungorna hänger fritt, skyddas av bröstkorgen och omger i sin tur ditt hjärta. Man kallar hela lungan för lungsäck samtidigt som den genom naturliga fåror delas upp i så kallade lunglober. Lungorna är elastiska vilket gör att de kan expandera (när du andas in) och dras samman (när du andas ut).

Vad kan man se på en lungröntgen?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada….Varför görs undersökningen?

  • Inför en hjärtoperation.
  • Vid olika typer av lungsjukdomar, till exempel lunginflammation.
  • Vid långvarig hosta.
  • Efter en operation eller en sjukdom, för att kontrollera att allt ser bra ut.

Vad sitter mellan lungorna?

Utrymmet mellan lungorna kallas mediastinum. Där finns lymfkörtlar, viktiga blodkärl (bland annat stora kroppspulsådern), hjärtat, matstrupen och luftstrupen. Luftstrupen delar sig i två luftrör, bronker, ett till vardera lungan. Inne i lungorna förgrenas luftrören i allt mindre gångar.

Kan man klara sig med en lunga?

Hur mycket man tar bort avgörs ofta vid själva operationen. På senare år har operationstekniken blivit allt bättre, och flera patienter kan nu leva ett bra liv även med bara en lunga.

Vad är lungvävnad?

Dina lungor sköter gasutbytet i organismen genom att ta upp syrgas från luften till blodet, och koldioxid från blodet till luften. Lungvävnaden är uppbyggd så att den skapar största möjliga kontaktyta för gasutbytet mellan luft och blod. Inandningsluften kommer in i lungorna via luftrören som kallas bronker.

Vad menas med Atelektaser?

Atelektaser är sammanfallna lungavsnitt som uppstår bakom avstängda luftvägar när alveoler töms på gas och kollapsar. Höga syrgashalter är en förutsättning för atelektasutveckling i samband med anestesi. Atelektaser ger upphov till shunt och försämrad syresättning.

Vad är förändringar på lungorna?

En lungnodul eller ”prick” i lungan kan vara en tidig lungcancer. Noduler upptäcks ofta vid akut skiktröntgen av lungorna, t. ex. efter trafikolyckor.

Vad kallas det hålrum i kroppen där lungorna finns?

Längst ut i lungvävnaden slutar de tunna luftrören i lungblåsor. Lungblåsorna kallas även alveoler. Luftstrupen delar upp sig till två stora luftrör som går in i varsin lunga.

Hur vet man om man fått mat i lungan?

Vanligen sitter den främmade kroppen i distalt i höger bronkträd, speciellt intermediärbronk och underlob. Plötslig kvävningsattack, ihållande hosta, detta kan följas av en lugn period då kroppen kryper mer distalt. Hostan kan alltså temporärt förbättras/försvinna trots att den ligger kvar.

Kan lungorna sprängas?

Vid en lungkollaps har det kommit in luft i lungsäcken, som omger lungan. Då faller själva lungan ihop helt eller delvis och du får svårt att andas. En mindre lungkollaps läker ofta av sig själv. En större lungkollaps behandlas på sjukhus.

Kan man operera bort en lunga?

Ibland är lungfunktionen inte tillräckligt bra för att man ska kunna ta bort så mycket som man skulle önska ur ett tumörperspektiv. Då kan man välja att ta bort tumören med en viss mängd omgivande vävnad i form av en ”tårtbit” av lungan (kilresektion).

Var sitter Lungerna?

Diafragman sitter under brösthålan, där vi har våra lungor. När du andas in, spänner du diafragman, och den drar ihop sig och sänks nedåt. Utrymmet i brösthålan blir större och lungorna får mer plats. De blir större och luft sugs in i ett andetag.

Varför får man proppar i lungorna?

Den vanligaste orsaken är att en blodpropp som bildats i benet har lossnat och följt med blodet till lungan, där den fastnat. Symtomen varierar beroende på hur stor blodproppen är och var den sitter. I vissa fall kan tillståndet bli livshotande, och vid misstanke om lungemboli är det viktigt att snabbt få vård.

Share this post