Allmänning

Vad gora med Luftrotter?

Vad göra med Luftrötter?

Luftrötterna som ofta växer utanför krukan hjälper orkidén att ta upp solljus, men rötter som blir torra och bruna kan man klippa bort. Passa gärna på att beskära dåliga rötter vid omplantering.

Kan man klippa av rötter?

Om den sitter hårt kan du försiktigt klippa upp eller slå sönder krukan. Var rädd om rötterna. Klipp bort eventuellt fula och skadade rötter med en sekatör och ta bort gammal jord. Om plantan har växt väljer du en ny och ren kruka som är några centimeter större i diameter än den gamla.

Varför får min Monstera Luftrötter?

Från stjälkarna växer låna luftrötter, vilka monsteran släpper av sig för att kunna ta upp syre. Eftersom monsteran är en tropisk växt trivs den bäst i varmt fuktigt klimat som inte under stiger 18 grader. Den står gärna ljust men inte i direkt solljus, men den kan också stå lite skuggigare en bit in i rummet.

Vad är en Luftrot?

rot som utvecklas i luften från grenar eller stammar. Hos vissa tropiska epifyter fungerar luftrötterna som vattenupptagare.

Kan man klippa av Luftrötter?

Plantan dör inte om luftrötterna klipps eller skärs bort, men man stympar den. De är levande delar av plantan och fyller sin funktion. Testa hellre att leda ner dem i krukan. Där kan luftrötterna utveckla vanliga rötter.

Hur får man en buskig Monstera?

Vill du att den ska bli stor och buskig så kan du ställa den lite mer ljust.

  1. Vattna ca en gång i veckan och låt den torka upp mellan vattningarna.
  2. Monsteran gillar fukt och tycker om att få sig en dusch med jämna mellanrum.
  3. Damma/torka av bladen från damm emellanåt.

Hur beskär man rötter?

Gör så här när du planterar om:

  1. Börja med att ta av den gamla krukan från rotklumpen.
  2. Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort bruna, torra eller ruttna rötter.
  3. Välj en ny kruka som är ett par cm större än den gamla runt om.
  4. Häll lite jord i botten.

Kan man klippa av Luftrötterna på Monstera?

Alla tycker inte att dessa är dekorativa, och många undrar om man kan skära bort dem. Plantan dör inte om luftrötterna klipps eller skärs bort, men man stympar den. De är levande delar av plantan och fyller sin funktion. Testa hellre att leda ner dem i krukan.

Vad ska man göra med Luftrötter på Monstera?

Så luftrötterna då, vad tar man sig till med dem? Luftrötterna hämtar upp syre till växten så det är bra om man låter några av dem vara kvar och hänga fritt medan de som har blivit lite för långa eller är allmänt i vägen kan man leda ner i växten eller beskära.

Vad ska man göra med Luftrötter på monstera?

Hur stötta upp monstera?

Om du inte stöttar upp växten med växtpinnar kommer den växa yvigt och få grenar och blad hit och dit. Detta är väldigt vackert och något många gillar. Men om du har ont om plats hemma kan det vara bättre att stötta upp växten så att den växer upprätt. Monstera är flerårig och kan bli väldigt stor.

Vad är Luftrötter?

Rot kallas den del av en växt som förankrar växten till marken. Förutom att ge växten stadga fungerar rötterna även som upptagare av markvatten och växtnäringsämnen ur jorden. Vissa växter har även så kallade luftrötter (se lianer). Hos tvåhjärtbladiga växter består rotsystemet av en huvudrot (pålrot) med sidorötter.

Share this post