Ny

Var finns Hammarhajen?

Var finns Hammarhajen?

Utbredning. Den påträffas i tempererade och subtropiska hav. I Europa går den in i Medelhavet. Den kan sällsynt visa sig i nordöstra Atlanten.

Hur lever Hammarhajen?

Man hittar den i tropiska och tempererade vatten världen över, runt kuster och kontinentalplattor. Hajen blir vanligen upp till 3,5 meter lång och väger omkring 250 kg. Det längsta rapporterade exemplaret var 6 meter långt. En hammarhaj blir ungefär 20-30 år gammal.

Hur länge har Hammarhajen funnits?

Hammarhajen har funnits ungefär 420 miljoner år. Hammarhajen ser verkligen speciell ut. Hammarhajen äter fiskar och rockor. Hammarhajen äter fisk.

Hur förökar sig Hammarhajen?

Andra djur, som hammarhajar, kan klara sin reproduktion helt utan någon hane. Alla djur fortplantar sig men tillvägagångssätten varierar. Det vanligaste sättet är sexuell reproduktion. Då smälter könscellerna från hane och hona samman.

Vad finns det för hajar i Sverige?

I Sverige förekommer flera olika hajarter, däribland småfläckig rödhaj, pigghaj och håbrand eller sillhaj som den även kallas. Även världens näst största haj, brugden, kan ses i svenska vatten även om den är sällsynt. Brugden, som är en planktonätare, kan bli nästan 14 meter lång och väga upp till 7 ton.

Finns det hajar som lägger ägg?

Alla hajarter har inre befruktning, en del föder utvecklade ungar medan andra lägger ägg. Mest känd är kanske vithajen, som i sällsynta fall har attackerat människor. Andra kända arter är tigerhaj, tjurhaj, flera arter hammarhaj och gråhaj.

Är håbrand farlig?

Risk för bitsår. Om man råkar provocera vissa hajarter, så som håbrand och blåhaj, kan man dock få ett bitsår. Även pigghajen kan i teorin orsaka viss skada då den, som namnet antyder, har två piggar som utsöndrar ett nervgift. Giftet är dock inte fatalt för människor.

Hur många dör av champagnekorkar varje år?

uppskattas att cirka 25 personer per år dör av flygande champagnekorkar.

Finns det vithajar på västkusten?

– Vithajen har faktiskt ökat i antal och det kan också vara en orsak till att den sprider sig. Den kanske redan har varit här men vi har inte observerat det, säger Fredrik Gröndahl. På Västkusten finns det gott om både blåfena, tonfisk och sälar, som är en god förutsättning för vithajen, enligt Gröndahl.

Share this post