Blogga

Vad uppfattar vi i vart Periferiseende?

Vad uppfattar vi i vårt Periferiseende?

Periferiseende. De resterande 98–99 % av synfältet kallas periferiseendet. Här kan du uppfatta att något händer, men du måste oftast vrida blicken och kontrollera med direktseendet exakt vad som händer. Periferiseendet försämras av alkohol och trötthet.

Vad är retinal?

Degeneration betyder att en vävnad långsamt förändras, vilket med tiden leder till en försämrad funktion. Vid retinal degeneration kan förändringen antingen ske enbart i gula fläcken eller påverka hela näthinnan. Förloppet kan variera mycket över tid, mellan både degenerativa näthinnesjukdomar och individer.

Vad är en Synfältsundersökning?

För att ta reda på om du har en sjukdom som kan påverka näthinnan, synnerven eller någon annan del av synbanan görs en synfältsundersökning. Precis som namnet antyder kartläggs synfältet för att visa var det eventuellt finns en sämre synfunktion.

Hur många procent är Periferiseendet?

Periferiseende: 98–99% av synfältet som vi inte kan uppfatta lika tydligt som centralseendet. Detta försämras när vi är trötta eller alkoholpåverkade. Vi kan upptäcka saker med periferiseendet, men måste använda direktseendet för att tydligt kunna se vad det är.

Vad är retinitis pigmentosa?

Retinitis pigmentosa är ett samlingsnamn på flera ärftliga sjukdomar som påverkar näthinnans synceller, stavarna och tapparna. Symtomen uppkommer vanligvis i vuxen ålder men det finns också tidiga former där synen är nedsatt eller i enstaka fall helt saknas från födseln.

Vad är okulär hypertension?

Vad är högt ögontryck (okulär hypertension)? Högt ögontryck är ett tillstånd som uppstår om trycket i ögat överstiger det normala trycket på 21 mmHg.

Hur går en Synfältsundersökning till?

Du får sitta och titta in i en apparat och fokusera på en fixeringspunkt. Ljuspunkter tänds i varierad styrka på olika ställen i ditt synfält. Du markerar vilka ljuspunkter du uppfattar genom att trycka på en knapp. Resultatet blir en synfältskarta som visar de områden där du ser sämre.

Hur dålig syn får man ha körkort?

Det krävs att du har minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen (binokulärt). Ska du ta körkort för lastbil eller buss måste du ha minst 0,8 i synskärpa i det bästa ögat och 0,1 i det sämre ögat. Du får använda glasögon eller kontaktlinser.

Share this post