Rekommendationer

Hur manga olika orkideer finns det?

Hur många olika orkidéer finns det?

Det finns över 25 000 orkidéarter i världen och de flesta hör hemma i tropikerna. De växer oftast som epifyter vilket betyder att de sitter fästa med sina rötter vid barken på grenarna av olika träd.

Vilka orkidéer finns i Sverige?

Nedan hittar du alla svenska orkideer sorterade efter vetenskapligt namn.

  • Anacamptis morio (Göknycklar)
  • Anacamptis palustris (Kärrnycklar)
  • Anacamptis pyramidalis (Salepsrot)
  • Calypso bulbosa (Norna)
  • Cephalanthera damasonium (Stor skogslilja)
  • Cephalanthera longifolia (Vit skogslilja)
  • Cephalanthera rubra (Röd skogslilja)

Finns det äkta blå orkidé?

Dessa magnifika orkidéer härstammar från tropiska trakter i Sydostasien och Australien där de flesta växer som epifyter eller litofyter, det vill säga hängande eller på stenar och inte planterade i jord. I det här släktet är den blå Vanda coerulea kanske mest känd, just för att blå orkidéer är så ovanligt.

Hur många orkidéer finns det i Sverige?

Orkidéer är exklusiva. Sveriges 44 olika orkidéarter finns spridda över landet, men de har höga krav på växtplatsen och är därför oftast sällsynta.

Vad heter orkidén?

Den vanligaste orkidén i Sverige är brudorkidén som även kallas för Phalaenopsis. Den finns på nästan varje fönsterbräda i de svenska hemmen och förekommer som krukväxt. Namnet orkidé betyder testiklar och kommer från det grekiska ordet ”orchis” eftersom blommans rotknölar liknar testiklar.

Vad heter orkidén som har sitt lustiga namn efter göken?

Guckusko (Cypripedium calceolus, Venustofflan, gökens sko) är egentligen en outsider bland orkidéerna, men den är väldigt vacker där den växer i klungor. Den har den största blomman av alla svenska orkidéer och är välluktande, samt den av våra orkidéer som mest påminner om tropiska orkidéer.

Vad heter Orkiden som har sitt lustiga namn efter göken?

Får man plocka orkidé?

Många orkidéarter är utrotningshotade. De har mycket speciella krav på sin omgivning och tål inte att flyttas eller att deras livsmiljö förändras. Alla svenska orkidéer är fridlysta. Man får inte plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada vilda exemplar eller deras frön.

Hur ta hand om Brudorkide?

Skötsel av brudorkidé:

  1. Ställ ljust, ej direkt ljus på sommaren.
  2. Vattna ofta, ge näring en gång i månaden.
  3. Sprejduscha ofta, men inte direkt på blommorna.
  4. Använd orkidéjord.
  5. Sänk värmen under hösten (viloperioden).

Hur man färgar blommor?

Gör så här: Sätt en vit blomma i vatten och tillsätt karamellfärg i vattnet. Extra roligt blir det om stjälken klyvs på längden en bit och de olika halvorna sätt i varsitt glas med olika färg på vattnet. Resultat syns efter någon dag.

Vad heter orkidén som blommar i juni juli?

Nattviol blommar i juni-juli med väldoftande blommor som sitter samlade i mångblommiga ax, blommorna doftar starkare på kvällen och lockar då till sig svärmare som pollinerar dem. Nattviol är ganska vanlig och förekommer från Skåne till Jämtland. Den växer i ängar och öppna skogsmarker.

Hur får jag mina orkidéer att blomma om?

Efter blomningen kan stängeln vissna ner eller fortsatt vara grön. Om stängeln vissnat och blivit brun klipper man av den vid basen. Placeras sedan plantan svalt, gärna i ett norrfönster i fyra-sex veckor. Detta påskyndar bildandet av nya stänglar.

Share this post