Blogga

Vad ar foradling av vaxter?

Vad är förädling av växter?

Växtförädling innebär att det genetiska materialet (DNA) förändras utifrån människans behov. Det kan till exempel röra sig om att förädla en gröda så att den blir resistent mot någon sjukdom, får en bättre kvalitet eller att den ger högre skörd.

Vilka växter är genmodifierade?

De största genetiskt modifierade grödorna i världen är soja, majs, raps och bomull. I EU finns några genetiskt modifierade växtsorter som är godkända för användning inom livsmedelsproduktion, till exempel soja, majs, raps och sockerbeta. I Europa finns bara en GMO med tillstånd att odlas kommersiellt.

Vad menas med växt och Djurförädling?

Växtförädling. Djurförädling innebär att man vill förbättra egenskaper hos djur genom genteknik. Det finns två olika typer. Inseminationsavel och urvalsförädling.

Vilka djur vill man Genmodifiera och varför?

Det är främst fiskodlare som vill ha den genmodifierade laxen. Snabbare tillväxt innebär ökad produktivitet. Naturvårdare oroar sig för att den snabbväxande laxen kan konkurrera ut vilda fiskbestånd om den hamnar i haven.

Hur gör man när man förädlar växter?

Man kan förädla växter på olika sätt. För att få växter med önskade egenskaper behöver man variation bland växterna och ett sätt att välja ut de växter man vill odla. Förr korsade man sorter och valde ut de plantor och frön som hade önskade egenskaper. De användes som nytt utsäde.

Vad gör man när man förädlar?

All växtförädling handlar om urval. Det betyder att man väljer ut de bästa egenskaperna för att få en bra skörd. Genom att använda utsädet från de växterna kan man se till att även framtida skördar blir som man önskar.

Hur går djuravel till?

Uppfödaren avgör vilka djur som ska användas i avel, beroende på vilka egenskaper som är eftertraktade i avkomman. Oftast finns det ett speciellt avelspar med de bästa egenskaperna, som får föra sina gener vidare; till exempel den ko som producerar mest mjölk eller den höna som lägger flest eller störst ägg.

Share this post