Populära

Vad ar biokraft?

Vad är biokraft?

När man producerar elektricitet med biobränsle kallas det biokraft. Då kombineras elproduktion i en turbin med värmeproduktion för ett fjärrvärmesystem till uppvärmning av lokaler och bostäder eller till processer i industrin.

Vad använder man biomassa till?

Bränslen gjorda av biomassa kallas BIOBRÄNSLEN. Exempel på flytande biobränslen som görs av biomassa är BIOETANOL och BIODIESEL. Bioetanol och biodiesel kan användas för att driva motorer, till exempel i bilar. Gasformiga biobränslen skapas när bakterier bryter ner organiskt material och producerar en gas – METAN.

Hur skapas biomassa?

Biomassa är organiskt material som kommer från växternas fotosyntes. Vid fotosyntesen bildas, med växternas klorofyll som en ”katalysator”, kolhydrater och syre ur koldioxid, vatten och solenergi. D.v.s. solenergin omvandlas till kemiskt bunden energi.

Hur fungerar biobränslen?

Biobränslen fungerar som energibärare ur vilka man kan utvinna energi. Biobränslen kan vara gasformiga som biogas, flytande som etanol eller fasta som exempelvis ved och pellets. Att tillverka biobränslen av avfall eller av restprodukter inom jordbruket är ofta mest optimalt för miljön och klimatet.

Vad finns det för biobränslen?

Det handlar främst om växter, växtdelar, matavfall, restprodukter från skogsindustri, slakteriavfall samt slam från vattenreningsverk. Biobränslen förekommer i gasform som biogas, i fast form som ved eller pellets samt flytande som biodiesel och etanol.

Vilka energikällor använde man förr?

Biobränslen som ved och spillning var de första som användes. Under antiken började stenkol och olja användas i liten skala. Först under den industriella revolutionen ökade behovet av bränsle stort bland annat på grund av ångmaskinen som uppfanns under denna tid.

Hur har biobränslen bildats?

Biogas får man genom rötning av växtdelar eller matavfall, etanol få man genom jäsning av socker och biodiesel skapas genom förestring av växtoljor från exempelvis raps, soja eller oljepalm. Dessa biobränslen kallas ofta ’första generationens biodrivmedel’.

Share this post