Allmänning

Hur ska vi forhindra spridningen av resistenta bakterier?

Hur ska vi förhindra spridningen av resistenta bakterier?

Skydda antibiotikan Genom övervakning, förebyggande arbete och ansvarsfull användning av antibiotika kan vi bromsa spridning och utveckling av antibiotikaresistens.

Hur sprider sig antibiotikaresistens?

Antibioti- karesistenta bakterier kan sedan sprida sig från en behandlad patient till andra personer. handhygien eller besmittade föremål. bakterier kommer sedan att skrivas ut och kan smitta andra personer med antibiotikaresistenta bakterier.

Hur många dör pga antibiotikaresistens?

Då vi inte har ett enda antibiotikum att ta till mot dessa infektioner blir resultatet att människor världen över dör. Enligt Världshälsoorganisationen WHO sker mer än 700 000 dödsfall årligen till följd av infektioner orsakade av resistenta mikroorganismer, däribland bakterier.

Hur kan man förebygga resistensutveckling av bakterier i det praktiska vård och omsorgsarbetet?

Överanvändning och felanvändning av antibiotika leder till ökad risk för resistensutveckling. Vårdgivare ska ha riktlinjer för antibiotikaval vid behandling av infektioner och antibiotikaprofylax vid ingrepp.

Vilka smittvägar har multiresistenta bakterier?

Smittan kan förvärvas via livsmedel, framför allt vid resor till eller vid vistelse i länder med hög förekomst av ESBL-bildande bakterier. I vården sprids ESBL-bildande tarmbakterier framför allt som kontaktsmitta via förorenade händer, kläder, föremål och ytor och koloniserar sedan mag-tarmkanalen.

I vilka länder kan man köpa antibiotika receptfritt?

I andra länder är situationen den omvända. Där förskrivs preparaten även vid sannolik virusinfektion, och i exempelvis Belgien, Grekland och Spanien säljs antibiotika också receptfritt till alla som önskar.

Vad kan följden bli av att bakterier blir resistenta?

Konsekvenser av antibiotikaresistens Resistenta bakterier innebär att infektioner blir svårare eller omöjliga att bota. Konsekvenserna kan i längden bli att vi inte längre kan stoppa de sjukdomar vi tidigare kunnat behandla. Det skapar besvärliga situationer för sjukvården och samhället i stort.

På vilket sätt kan vi motarbeta antibiotikaresistens?

− För att motarbeta antibiotikaresistensen måste alla parter, allmänheten, sjukvården, myndigheterna och industrin, dra sitt strå till stacken. Det görs redan många bra saker, bland annat inom Strama och av Folkhälsomyndigheten, men vi får inte slå oss till ro.

Hur många dör av antibiotikaresistens?

Share this post