Blogga

Maste man gora en energideklaration vid forsaljning?

Måste man göra en energideklaration vid försäljning?

Den som säljer en byggnad ansvarar för att byggnaden har en giltig energideklaration. Finns det redan en giltig energideklaration kan den användas, men den får inte vara äldre än tio år. Deklarationen ska göras för hela byggnaden även om bara en del av den säljs.

Måste hus ha energideklaration?

Även om en byggnad inte behöver ha en energideklaration är det tillåtet att upprätta och registrera en energideklaration i Boverkets energideklarationsregister. Det är alltid en certifierad energiexpert som gör energideklarationen. För vissa byggnader gäller speciella regler.

Vad händer om energideklaration saknas?

Energideklaration är ett krav enligt lag Om giltig energideklaration saknas kan Boverket ålägga säljaren vite. Dessutom har köparen rätt att beställa en energideklaration inom sex månader från tillträdet på säljarens bekostnad.

Är det krav på energideklaration?

En energideklaration är ett dokument som ska informera om en byggnads energiprestanda. Kravet på en energideklaration infördes i första hand för att främja energibesparande åtgärder. Genom deklarationen får du som köpare eller ägare till ett hus ett bra underlag att enkelt jämföra hus mellan varandra.

Vilka fastigheter behöver Energideklareras?

Dessa byggnader ska energideklareras Byggnader som upplåts med nyttjanderätt, till exempel hyresrätter, bostadsrätter och lokaler som hyrs ut. Även en- och tvåbostadshus som hyrs ut eller upplåts med bostadsrätt omfattas. För bostadsrätter är det bostadsrättsföreningen som ska se till att huset/husen energideklareras.

Vad krävs av en person för att få utfärda en energideklaration?

För att kunna upprätta energideklarationer måste energiexperten vara godkänd och certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. Certifieringsorganet bedömer energiexpertens sakkunskap.

Share this post