Blogga

Hur lever grasalen?

Hur lever gråsälen?

Gråsäl (Halichoerus grypus) Gråsälen lever i havet hela året, utom några veckor i mars då den föder sin kut och parar sig, och i maj, då den ska ömsa päls. Den både sover och äter till havs, och är anpassad för att klara det höga trycket på flera hundra meters djup.

Hur vanlig är gråsälen?

Gråsälen och människan Beståndet vid Kanadas kustlinjer uppskattas med 250 000 individer och framför USA:s kustlinje lever omkring 7 300 gråsälar. Vid 1900-talets början, innan intensiv jakt och miljögifter drabbade beståndet, uppskattas antalet gråsälar i Östersjön ha kunnat uppgå till cirka 100 000 djur.

Var finns gråsälar?

Utbredning och status Merparten av gråsälarna återfinns i Stockholms och Södermanlands skärgårdar, men stora tillhåll finns också i Bottenhavet och Norra Kvarken samt längs sydkusten. Ett litet antal gråsälar återfinns också längs den svenska västkusten.

Hur länge lever sälar?

Av Sveriges tre sälarter är gråsälen den största och vikaren är den minsta. De äter främst fisk och blir mellan 25-50 år gamla. Kutarna föds mellan februari och juni.

Hur lever en säl?

Nästan alla sälar lever i havet, men för att vila och för att föda ungar kommer de i land eller till isflak. Bajkalsälen lever uteslutande i sötvatten och hos knubbsäl samt vikare finns underarter som förekommer i sjöar. Två underarter av vikare lever också enbart i sötvatten.

Är gråsälen utrotningshotad?

Gråsälen blir 1,5-3 meter lång och en vuxen säl kan väga t.o.m. 300 kg. Gråsälen äter fisk. Östersjövikaren var tidigare Östersjöns allmännaste säl, men idag är den utrotningshotad.

Hur många sälar finns i Östersjön?

Totalt finns det uppskattningsvis 40 000 gråsälar i hela Östersjön. När havsisen minskar påverkas gråsälen inte lika mycket som andra sälarter. När det inte finns havsis så går gråsälarna upp på land och föder sina ungar men många föredrar att föda på havsisen om de har ett val.

Var finns det sälar?

Sälar lever längs hela svenska kusten. Gråsäl finns främst på ostkusten i mellersta Sverige, med centrum i Stockholms skärgård och Åland. Knubbsälar finns främst i Bohuslän, skärgården utanför Göteborg, norra Halland, västra Skåne och Kalmarssund. Vikare återfinns till större delen i Bottenviken.

Hur många gråsälar finns det i Sverige?

Share this post