Rekommendationer

Varfor tappar appeltradet applen?

Varför tappar äppelträdet äpplen?

Den varma och torra sommaren har stressat äppelträden så äpplena inte växer som de ska och även om de till storlek ser normala är det inte säkert att de är så saftiga som de brukar. Att det är så mycket äpplen i år beror på förra årets kalla vår med frost. Knoppar och blommor frös och det blev en låg skörd på hösten.

Hur förökar sig äppelträd?

Det enda sättet att föröka äppleträd och behålla deras sortegenskaper är att föröka dem vegetativt, dvs genom okulering eller ympning. Okulering innebär att man skär ut ett litet knoppanlag, ett ”öga” av den sort man vill föröka. Sedan petar man in det i ett snitt under barken på en grundstam.

Hur får man bort mossa på träd?

Låt laven sitta kvar och se istället till att beskära träden och buskarna till våren och gallra ut de äldsta grenarna som är mest lavbeklädda. Det kan växa mossa på träd. Se startbilden i artikeln som föreställer mossa. Samma råd som gäller för lavar gäller även för mossa.

Varför dör plommonträd?

Det är kräfta. Så det är lika bra att ta bort den sjuka stammen och låta nya växa upp istället. Men om det är vildskott som kommer från roten så är det lika bra att köpa ett nytt träd. Men plantera inget nytt på exakt samma ställe!

Varför faller karten från äppelträdet?

Det är en form av självsanering, träden släpper de kart som inte är ordentligt pollinerade samt de rensar bort överskottet som inte utvecklats så bra.

Varför faller äpplen?

De första äpplena som faller till marken är fallfrukt som ofta är angripen av insekter. Det inträffar ofta i juli och augusti. När sedan helt oskadade äpplen börjat falla är det dags för skörd. Äpplen får absolut inte skakas ner om du vill att de ska hålla länge.

Kan man plantera en gren från äppelträd?

Köp en färdig grundstam eller plantera kärnor från en härdig svensk äppelsort (vilken som hellst) och vänta i 3-4 år. Sedan ympar man in den sort man tycker bra om. Om det är sorten eller frukten du vill bevara behöver du inte vänta på att ympa på spöet som kommer ur dina kärnsådder.

Kan man plantera en gren från ett äppelträd?

Klipp 15 – 20 cm långa sticklingar från äppelträd i juni. Ta bort alla blad utom ett; på det viset blir det ingen konkurrens om näring mellan blad och rötter. 2. Sätt sticklingarna i jord på en plats skyddad för starka vindar.

Hur får man bort mossa från äppelträd?

Vill du ta bort mossan så gnugga med en rotborste. Det behövs lite kraft för att ta bort mossan så en helt mjuk borste fungerar inte. Putsa dock varsamt så att du inte skadar barken.

Varför får träd mossa?

En av orsakerna till att det växer mossa på träden kan vara att de är gamla. En annan orsak kan vara att det är ganska fuktigt klimat där stugan ligger vilket gynnar tillväxten av mossa.

Hur länge lever ett plommonträd?

Plommonträd brukar väl anses som ett av de mer kortlivade fruktträden, ibland blir de inte ens 20 år men det beror lite på sort också. Vissa svagväxande sorter verkar ge upp väldigt tidigt, men jag har sett flera träd av starkväxande sorter som Reine Claude som blivit långt över 30 och fortfarande är i god vigör.

Hur ser plommonträd ut?

Det finns många olika sorter att välja bland, och de kan ha runda eller ovala frukter som är blåa, röda, gula, lila eller gröna. Fruktköttet är saftigt och sött. Plommonet växer till ett litet, 2-6 meter högt träd. Plommonträdet blommar tidigt på våren, med mängder av små vita blommor som lockar till sig pollinerare.

Share this post